Nederlandse modellen melden óók seksueel misbruik

Nederlandse modellen melden óók seksueel misbruik

#Metoo, een onderwerp waar we de laatste weken niet omheen kunnen. Van alle kanten komen er meldingen over seksuele intimidatie, misbruik, maar ook vooral van machtsmisbruik op de werkvloer. Recent hoorden we al hoe beroemde fotograaf Terry Richardson door veel modemerken en bladen verbannen werd. Ook in de modellenwereld blijft dit onderwerp dus helaas niet achterwege. Inmiddels doen ook Nederlandse modellen een boekje open over de gebeurtenissen in hun wereld.

Bij het programma Brandpunt zijn er inmiddels al meer dan veertig modellen die een melding hebben gedaan van seksueel misbruik op de werkvloer. Ook de Modellenstichting geeft aan dat ze van de situaties op de hoogte zijn. De organisatie waarborgt het welzijn van modellen, en verleent voornamelijk steun aan minderjarige modellen.
In de uitzending van Brandpunt kwam ook een interview naar voren met Sharon Pieksma, die bekend is van Holland’s Next Topmodel 2013. Ze vertelt onder meer over haar ervaringen als model toen ze 15 jaar was. “Toen kwam ik voor het eerst een fotograaf tegen die niet deugde. Hij zag dat ik onzeker was en speelde daar op in,” geeft het model aan.

Have a wonderful day 💙

Een bericht gedeeld door Sharon Pieksma (@sherpieksma) op

De Stichting Meldpunt Modelfotografie heeft inmiddels ook al 30 meldingen ontvangen. Hiervan zijn 18 meldingen aan dezelfde persoon gericht. Ze zijn bezig om al deze meldingen te verwerken in een dossier, waarbij ze zoveel mogelijk informatie en namen van daders hopen te verzamelen zodat deze situaties uiteindelijk kunnen worden voorkomen. Hierin worden niet alleen namen van fotografen, maar ook van stylisten, modeontwerpers en andere modellen genoteerd.

Lees ook: Mode-fotograaf Terry Richardson verbannen wegens seksueel misbruik

Shop