Zoveel calorieën eet je MEER als je slecht slaapt

Zoveel calorieën eet je MEER als je slecht slaapt

En eerlijk gezegd, we schrikken er best van…

Voor een onderzoek dat werd gepubliceerd in European Journal of Clinical Nutrition werden de gegevens van 172 deelnemers geanalyseerd. De onderzoekers onderzochten hoe een slaaptekort je calorie-inname kan beïnvloeden. En we staan niet echt te juichen van dat resultaat. De kans is zeer groot dat je meer eet dan normaal als je een slechte nachtrust hebt gehad.

Resultaat
Uit dit onderzoek bleek dat mensen die tussen de 3,5 tot 5,5 uur geslapen hadden zo’n 400 calorieën MEER aten dan mensen die minimaal 7 uur geslapen hadden. En dit zou zelfs nog weleens meer kunnen zijn, aangezien het onderzoek alleen keek naar de geplande maaltijden. Dus: alleen ontbijt, middag en avondeten. Geen impulsieve tussendoortjes.

Gewichtstoename
Het onderzoek concludeerde ook dat mensen met een slaaptekort meer vetten en minder proteïnen eten. Een chronisch tekort aan slaap zou daarom kunnen leiden tot gewichtstoename. Ze zeggen niks voor niks dat een goede nachtrust belangrijk is voor mensen die moeten afvallen.

gisele

Wijze woorden
Volgens onderzoeker Gerda Pot is dit allemaal te verklaren. Een grootte oorzaak is bijvoorbeeld dat ons lichaam na een te korte nachtrust meer ‘ghreline’ aanmaakt, dat is het hormoon dat ons vertelt dat we honger hebben. En minder ‘leptine’, het hormoon dat ons vertelt wanneer we vol zitten. De energie die je lichaam niet via je slaap heeft gekregen, wordt vervangen door de energie die we uit eten halen. Daarnaast zorgt een slaaptekort ervoor dat onze biologische klok, die aangeeft wanneer we zouden moeten eten, van slag raakt.Dus…

Conclusie
Een te korte nachtrust heeft dus nog veel meer impact dan we dachten. De zoveelste goede reden om ervoor te zorgen dat we voortaan wél genoeg slaapuurtjes pakken. #thankuslater

Lees ook: 6x voedsel waar je alleen maar meer honger van krijgt

Schermafbeelding 2016-11-11 om 17.14.34

Shop