Wie denkt nog dat model zijn alleen maar glamour is?

Wie denkt nog dat model zijn alleen maar glamour is?

Diversiteit, discriminatie en de positie van modellen. Het zijn zware, maar vooral hele belangrijke onderwerpen waar wel wat meer aandacht voor mag komen. Onze Aminanta deelt haar kritische blik op de mode(llen)business. 

“Leven uit je koffer, in alle vroegte opstaan om de eerste trein te pakken naar je fotoshoot en iedere dag de sportschool bezoeken; wie denkt dat het modellenleven alleen maar bestaat uit leuke kleren dragen en feesten heeft het mis. Het leven van een model is meer dan wat ze op haar Instagram laat zien.”

Behind the scenes
“Achter de schermen is het hard werken. Aan de maten, de looks, het loopje. De hele mikmak. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Je wordt beoordeeld op je uiterlijk – het is je job om er iedere dag op je best uit te zien.

Modellenwerk is topsport. Ik herhaal: modellenwerk is topsport. En ja, het is een leuke sport. Je ontmoet hele interessante mensen en je werkt op de meest bijzondere plekken. Maar vaak is het ook zwaar om model te zijn. Vaak ben je alleen (in het buitenland) en komt het erop neer dat je alles zelf moet regelen. In het gunstigste geval leef je in een modellen appartement, maar die zien er niet zo uit zoals op de televisie.”

Work work work
“Je agenda is drukbezet. Soms moeten feestjes en verjaardagen wijken voor fotoshoots en modeshows. Dat is soms balen, maar de meeste modellen weten waarvoor ze het doen en weten dat het erbij hoort.

Al je hoop is gevestigd op die ene klus, de grote doorbraak. Dat lukt niet altijd en de kracht zit hem dan in het goed kunnen omgaan met afwijzingen. Vallen en opstaan, dat hoort bij het modellenleven.”

Meer dan alleen model
“Het model zijn kan je niet uitschakelen. Je bent het altijd. Je online presence moet tegenwoordig ook modelwaardig zijn. Instagram is dé tool om te laten zien wie je bent en wat je naast het modellenwerk doet. Meiden met een groot aantal volgers vallen sneller op, wat voor andere modellen dan een stimulans is om ook actief bezig te zijn met hun account.

Naast het modellenwerk zijn er ook veel meiden die studeren of een andere baan hebben. En dan zit je van de een op de andere dag in Milaan voor een show en moet je de volgende dag alweer naar school. Modellen kunnen feilloos dat knopje omschakelen.

Je moet het maar kunnen, model zijn.”

Wil je meer weten over Aminanta? Neem een kijkje op www.aminanta.nl

Lees ook: De (zogenaamde) rivaliteit tussen modellen.

c_0d6bceb1c1d8641e_1140x800

Shop