It-Girls van toen

It-Girls van toen

Waar komt de term It-Girl vandaan?
Een It-Girl wordt omschreven als een charmante jonge vrouw met vaak erotische aantrekkingskracht die enorme media-aandacht verwerft, zonder hiervoor iets noemenswaardigs te hebben gedaan. Deze media-aandacht is echter vaak maar van tijdelijke duur. Afhankelijk van wat een It-Girl tijdens deze korte periode van aandacht doet kan ze uitgroeien tot een beroemdheid/model, of haar carrière sterft een stille dood.

De term It-Girl werd bedacht door de Britse romanschrijver en scenarioschrijver Elinor Glyn (1864-1943) als omschrijving voor de actrice Clara Bow, en dan met name hoe ze te zien was in de stomme film It uit 1927. Hij omschreef “It” als “datgene wat iemand aantrekkelijk maakt voor anderen”, wat “zowel een kwaliteit van de geest als van lichamelijke schoonheid kan zijn”

De film suggereert echter ook dat “it” een kwaliteit is die niet met een definitie valt te omschrijven of in een bepaalde categorie valt in te delen. De vrouw gespeeld door Bow is een kruising van een naïeve jonge vrouw en een femme fatale. Haar rivaal in de film is in vrijwel alle opzichten gelijk aan haar, maar heeft “it” niet.

Clara Bow
Je zou dus kunnen zeggen dat Clara Bow officieel de eerste It-Girl is geweest. Door de film “It” werd ze een echt sekssymbool. Ze kreeg hierna affaires met veel mannen, waaronder Gary Cooper, John Wayne, Victor Fleming en John Gilbert.


Clara Bow - It

Al gauw werden haar affaires, haar verslaving aan alcohol en drugs en haar geestelijke labiliteit een groot probleem voor haar studio. Daarnaast daalde Clara’s populariteit snel. Toen de geluidsfilm opdook, waren fans ook nog eens teleurgesteld over haar accent.

Bow, Clara (1928) Pers: Clara Bow Ref: XBO003BC Photo Credit: [ Paramount / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement


Nadat ze in 1932 trouwde, trok ze zich terug om een gezin te stichten. In 1949 werd duidelijk dat Clara schizofreen was. Haar man stuurde haar naar een psychiatrische inrichting. Clara Bow stierf in 1965 aan een hartaanval.

Evelyn Nesbit 3

Evelyn Nesbit
Met terugwerkende kracht zijn er wel degelijk ook anderen die deze benoeming zouden kunnen krijgen. Zoals Evelyn Nesbit, geboren in 1884, zij was een Amerikaans model en actrice, die vooral de geschiedenis in ging door haar betrokkenheid bij de moord op haar ex-minnaar, de architect Stanford White, door haar echtgenoot Harry Kendall Thaw, ten tijde van het gebeuren betiteld als “the crime of the century”, vanwege de grote aandacht die de zij en de zaak kreeg in de tabloids.

Evelyn Nesbit 1
Eickemeyer_Evelyn_Nesbit2

Nesbit raakte uiteindelijk verslaafd aan alcohol en morfine en deed meerdere zelfmoordpogingen. Ze publiceerde twee keer haar memoires, The Story Of My Life (1914), en Prodigal Days (1934).

Daisy Fellowes
Daisy Fellowes was de erfgename van het Singer Sewing Machine-fortuin. De in 1890 geboren Parijzenaar had een mooi netwerk, met vrienden als de gewaardeerde juwelier Suzanne Belperron en modeontwerpers Coco Chanel en Elsa Schiaparelli.

daisy fellowes 2
daisy fellowes 1

Ze was de best geklede society figure in die tijd, was een favoriet onderwerp van beroemd fotograaf Cecil Beaton en had een voorliefde voor sieraden. Haar legendarische collectie juwelen van Van Cleef & Arpels, Belperron en het beroemde Cartier, heeft sieraden historici al decennia lang gefascineerd.

Shop