7 manieren waarop je lichaam je laat weten dat je nú vakantie nodig hebt

7 manieren waarop je lichaam je laat weten dat je nú vakantie nodig hebt

Of je nou nog druk bezig bent met school, of nog steeds hard aan het werk bent: vakantie hebben we allemaal nodig. Al is het maar een weekje naar Zeeland, we just have to. Hoe je dit kunt weten? Gewoon, goed naar je lichaam luisteren. Deze geeft namelijk genoeg tekenen af dat je écht aan vakantie toe bent.

1. Je kunt slecht slapen
Slapeloosheid is vaak één van de eerste tekenen van een burn-out. Als je door begint te krijgen dat slapen moeilijk lukt, is het misschien verstandig om de boel even op pauze te zetten.

2. Je maag is van slag
Hier zou je misschien niet meteen aan denken. Maar wanneer je gestresst bent, kan dit een groot effect hebben op je maag. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor maagkrampen of misselijkheid.

4b28f974b46a4fa079a2e86db86b82a3

3. Je hebt veel hoofdpijn
Een iets logischer gevolg van stress is hoofdpijn. De pijnsensoren in je hoofd kunnen extra gevoelig worden wanneer je last hebt van stress.

4. Je bent vaker ziek, en het kost meer tijd om beter te worden
Je hebt het jezelf vast wel eens horen zeggen: ‘Normaal ben ik nóóit ziek.’ Misschien wordt het toch eens tijd om een stapje terug te nemen dus.

5. Je lichaam voelt zwaar en moe
Kost het al moeite om je ene been uit bed te gooien, of je arm op te tillen? Dit is een teken dat je lichaam er even helemaal klaar mee is, en dat jij dat dus ook mag zijn.

20ac18fd5cc3c71f2e8e9fe4fbd13a2c

6. Je bent snel geïrriteerd
Of je nou je collega’s afsnauwt, of je klasgenoten negeert: je brein kan het even niet meer aan. Dit is een emotioneel gevolg van stress, en kan na een goede break zo weer over zijn.

7. Je hebt wisselende eetlust
De ene keer kun je voor je gevoel een hele taart eten, terwijl je de volgende dag genoeg hebt aan een appeltje. Het kan in dit geval zo zijn dat je lichaam hormonen afgeeft die je eetlust uitzetten, of juist zuren vrijgeven die je hongerig maken. Beide zijn een teken van teveel stress. You need a holiday.

Lees ook: waarom het niet lukt om af te vallen

Shop