Zoe Thaets opent de nieuwe Schiaparelli Spring 2018 Couture show

Zoe Thaets opent de nieuwe Schiaparelli Spring 2018 Couture show

Onze eigen mooie Hollandse Zoe Thaets viel de eer te openen voor de door Bertand Guyon ontworpen Schiaparelli Spring 2018 Couture show! De pers was niet alleen lovend over de collectie maar vooral ook over de ‘rookie’ Zoe Thaets, die voor het eerst een opening mocht verzorgen.

Zoe Thaets Schiaparelli front
Zoe Thaets Schiaparelli back

Elsa Schiaparelli was een van de belangrijkste modeontwerpsters van de jaren 20 en 30

Het modehuis Schiaparelli heeft een bijzondere geschiedenis. Elsa Schiaparelli was namelijk een van de belangrijkste modeontwerpsters van de jaren twintig en dertig. Maar het modemerk werd in 1954 bankroet verklaard om pas weer in 2014 terug te komen.

Elsa_schiaparelli_1937

Een goede reden om eens wat meer te vertellen over dit bijzondere huis en deze bijzondere vrouw. Elsa Schiaparelli was zoals gezegd een van de belangrijkste modeontwerpsters van de jaren twintig en dertig, na Coco Chanel. Schiaparelli werd geboren in Rome in 1890, en had een Italiaans/Egyptische achtergrond. Ze was het kleinkind van Giovanni Schiaparelli, die de “kanalen” op Mars heeft ontdekt.

schaparelliculotte1tennisrok


Elsa opende haar eerste winkel, “Stupidir le Sport”, in 1927, en zoals de naam al zegt, gespecialiseerd in sportartikelen. In 1931 choqueerde ze de tenniswereld met haar ontwerp voor een tennisrokje voor sterspeler Lili de Alvarez, toen ze het rokje op Wimbledon droeg.

Schiaparelli had geen enkele opleiding

Schiaparelli had geen enkele opleiding in de technische vaardigheden van het maken van patronen en de constructie van kleding. Haar methode van aanpak vertrouwde op zowel de impuls van het moment als de toevallige inspiratie terwijl het werk vorderde. Ze drappeerde stof direct op het lichaam en soms gebruikte ze zichzelf als het model. Deze techniek was beïnvloed door couturier Paul Poiret, hij stond bekend om het overboord gooien van corsetten, lange jurken en het promoten van stijlen die vrijheid van beweging mogelijk maakten voor de moderne, elegante en verfijnde vrouw. In haar latere leven verwees Schiaparelli naar Poiret als “een gulle mentor, beste vriend.”

In de Tweede Wereldoorlog slonk haar populariteit en werden jonge ontwerpers zoals Christian Dior meer populair. Het huis van Schiaparelli werd voor het eerst geopend in de jaren 1930 op 21 Place Vendôme, maar werd op 13 december 1954 bankroet verklaard, waarop Schiaparelli naar de Verenigde Staten verhuisde.

In 2007, lang na de dood van Elsa (in 1973 op 83 jarige leeftijd) nam een Italiaanse zakenman Diego Della Valle het merk over. Het huis presenteerde weer haar eerste show in januari 2014. Schiaparelli volgde toen een hyper-exclusieve bedrijfsstrategie om zijn eerste collectie exclusief te verkopen in een boutique voor een afspraak in Parijs.

En zie hier de nieuwe Schiaparelli Spring 2018 Couture collectie met onze mooie Zoe Thaets.

Een dag later straalde Zoe ook al tijdens de Miu Miu Pre-Fall 2018 show. Hieronder wat impressies van die show:

1. Zoe Thaets - Miu Miu 2018
7. Zoe Thaets - Miu Miu 2018

 

Op naar de volgende show, wij houden Zoe in de gaten!

Shop