Zitten er schadelijke stoffen in je lippenstift?

Zitten er schadelijke stoffen in je lippenstift?

Af en toe duikt er weer een bericht op over gevaarlijke stoffen in make-up. Lood in lipsticks bijvoorbeeld. Hoe erg is dat?

Onlangs werd er een lippenstift teruggeroepen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.  De rode lippenstift van de Action, de Max & More Lipstick & Lipliner bevatte een hogere concentratie lood dan is toegestaan.

Zitten er schadelijke stoffen in je lippenstift?

Lood zit in veel lippenstiften. Dat is er niet expres aan toegevoegd, maar dat is ‘vervuiling’ van de gebruikte kleurstof van het product. In make-up kan je overigens ook andere metalen terugvinden; bijvoorbeeld cadmium in eyeliners en concealers, nikkel in poeder en rouge, beryllium in bronzers en oogschaduw, en er is zelfs arsenicum gevonden in mascara en foundation. Het is heel goed dat er toezicht bestaat op de aanwezigheid van (giftige) ingrediënten in cosmetica. Toch hoef je ook niet meteen in paniek te raken van deze berichten.

Zitten er schadelijke stoffen in je lippenstift?

De concentraties van de gevonden  stoffen zijn namelijk verschrikkelijk laag. Ook blijkt uit onderzoek dat zelfs de meest fervente gebruikers nog altijd maar heel kleine hoeveelheden binnenkrijgen. En gelukkig kunnen we veel van die metalen ook zelf weer afbreken. En vergeet niet dat je dit soort stoffen ook binnenkrijgt via je eten en je drinken. Als je je toch zorgen maakt om lood in je lippenstift, kan ik je adviseren om in plaats van lippenstift, lipgloss te gaan gebruiken. De kans dat daar lood in zit, is namelijk veel kleiner.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: De meeste huidproblemen veroorzaken we zelf.

Shop