Zelfbruinen doe je zo

Zelfbruinen doe je zo

Bruin worden zonder zon? Ga niet onder de zonnebank. Er zijn tegenwoordig goede zelfbruiners! Met deze tips krijg jij veilig een sunny glow.

1. De stof die in een zelfbruiner je huid dat bruine kleurtje geeft, is bijna altijd DHA. Dit is een suiker (je kunt het zelfs eten) die kan reageren met de eiwitten in je dode huidcellen. Tijdens die reactie worden er melanoïdines gevormd, en die zijn bruin. Wist je dat dit hetzelfde proces is als het bruinbakken van je biefstukje of het roosteren van je boterham? De ‘eindkleur’ op je huid wordt bepaald door de concentratie DHA; hoe meer er in het product zit, hoe donkerder het resultaat.

2. Heb je een bleke huid? Of heb je slechte ervaringen met zelfbruiners? Dan adviseer ik je te beginnen met een lage concentratie DHA (1-3%). Kies voor een zelfbruiner die geschikt is voor de lichte huid of voor een product dat geleidelijk een kleurtje geeft. Sprays en foams zijn voor jouw huid minder geschikt; kies liever voor een crème of een gel. Dan heb je langer de tijd voordat het intrekt.

3. Voor de lichte huid is het vaak prettig te kiezen voor een product waarin kleurstoffen zitten. Dan zie je namelijk goed of je de crème egaal over je huid verdeeld hebt. Dit kleurtje was je er na circa zes tot acht uur weer af.

60d4b8776445a90102ca602e62f807be

4. Heb je een geschikt product gevonden dat bij jouw huidskleur past? Dan kun je bijna beginnen. Want de allerbelangrijkste voorbereiding op een mooi, egaal effect is je huid eerst te exfoliëren. Bijvoorbeeld met een scrubhandschoen met olie. Doe dit niet vlak van tevoren, maar begin twee tot drie dagen voordat je zelfbruiner op je huid wilt aanbrengen. Zo voorkom je strepen en vlekken. Op sommige plekken van het lichaam heb je namelijk meer dode huidcellen, waardoor je huid daar sterker zou kunnen kleuren. Smeer vervolgens op plaatsen met een dikkere hoornlaag zoals onder je voeten of op je ellebogen, een vettige crème, een laagje vaseline of olie.

5. Scheren doe je liever niet vlak voor het zelfbruinen. Op de plekken waar de haartjes hebben gezeten, krijg je dan namelijk allemaal kleine donkere puntjes.

6. Gebruik bij voorkeur een speciale handschoen zodat je handen en nagels niet verkleuren en je het product heel erg gelijkmatig over je huid kan verdelen.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Zó kun je je het beste insmeren als je make-up op hebt

Shop