Wat kun je doen tegen jeuk?

Wat kun je doen tegen jeuk?

Vorige week heb ik je uitgelegd wat jeuk is. En wat er dan precies in je huid gebeurt. Wat kun je zelf doen als je gek wordt van een muggenbult of jeukende uitslag?

Niet krabben Hoe moeilijk ook, probeer echt niet te krabben. Zoek iets anders om je aandacht op te vestigen.
Korte nagels Houd je nagels in ieder geval wel zo kort en schoon mogelijk. En gebruik in het ergste geval voor de nacht handschoentjes. Dan kun je je huid niet (verder) beschadigen.
Houd het koel Het is bij jeuk sowieso verstandig om warmte te vermijden; dat kan klachten verergeren. Soms kunnen koude kompressen ook wat verlichting geven.
Voorkom uitdrogen Gebruik geen uitdrogende ingrediënten als alcohol, en douche niet te lang en te heet.
Juist geen menthol of alcohol Gebruik liever ook geen mentholpoeder of –crème tegen de jeuk. Deze kunnen de huid juist uitdrogen en irriteren.
Zinkoxide kan werken Kies liever voor zinkzalf; het ingrediënt zinkoxide werkt beschermend en verkoelend.

Houd de huid vet Jeuk door een droge huid kun je verlichten door de huid vet te houden. Kies een neutraal product zoals lanettecrème. 
Let ook op (gekruid) eten Ook bepaalde voedingsproducten kunnen zorgen voor meer histamine in het lichaam, bijvoorbeeld tomaten, kiwi, koriander, kaneel en mango. Dat kan klachten geven als jeuk, maar ook opvlammingen van bijvoorbeeld rosacea. 

Corticosteroïdencrème Is jeuk het gevolg van een allergische huidreactie (op bijvoorbeeld cosmetica)? Dan is het belangrijk om even zo weinig mogelijk op je huid te smeren totdat klachten als bultjes, roodheid en jeuk weg zijn. Raadpleeg eventueel je huisarts voor een ontstekingsremmende crème (corticosteroïdencrème).
Verdoven met lidocaïne Ook verdovende zalf met onder meer lidocaïne (Emla crème) kan jeukklachten bij bijvoorbeeld insectenbeten verminderen. Dit moet wel door de huisarts voorgeschreven worden. Bij de drogist zijn er ook oordruppeltjes te koop met 1% lidocaïne. Dat zou je ook kunnen proberen. 
Antihistaminica
Soms kunnen antihistaminica, bijvoorbeeld bij jeuk van galbulten of netelroos. Overleg eerst met een arts welke middelen het beste zijn.

Shop