Wat kan ik doen aan mijn wallen?

Wat kan ik doen aan mijn wallen?

Regelmatig vragen mensen me wat er te doen is aan wallen onder de ogen. Er bestaan genoeg cosmeticaproducten die claimen donkere kringen, rimpels en vochtophopingen rondom de ogen te kunnen verbeteren. Maar werken ze ook?

Als we over wallen spreken kan het zowel gaan om een donkere verkleuring als om de ‘zakjes’ onder de ogen. Voor wat betreft de donkere verkleuring onder je ogen is het goed om te weten dat deze in de regel veroorzaakt wordt door de bloedvaten die door de dunne huid van de ogen heen schemeren. Van cosmetische producten hoef je helaas niet veel te verwachten: zij doen niets aan de bloeddoorstroming onder de ogen. Een redelijk nieuwe behandeling is het opvullen van de huid onder de ogen door middel van injecties, zodat de bloedvaatjes minder zichtbaar worden. Bij sommige mensen kan dit verbetering geven, maar het resultaat is moeilijk te voorspellen en bovendien tijdelijk. De eenvoudigste en goedkoopste optie om donkere kringen minder op te laten vallen is camouflage; met name cosmeticaproducten met reflecterende deeltjes zijn effectief.

Voor de zakjes onder de ogen zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Deze zakjes kunnen ontstaan door de verslapping van de huid of door verslapping van de spiertjes onder de ogen waardoor een ophoping aan lokaal vet ontstaat. Tenslotte kan ook vocht zorgen voor wallen onder de ogen. Wallen die ontstaan door een slappe huid zijn alleen te verhelpen met chirurgie, maar tegen vochtophoping kun je gelukkig wel wat doen. Je kunt met behulp van lymfdrainage het vocht “weg” masseren. Ook met je hoofd wat verhoogd slapen kan ervoor zorgen dat de wallen onder je ogen ’s ochtends wat minder zichtbaar zijn. En werkt dat allemaal niet, dan adviseer ik je een laatste redmiddel: een grote zonnebril op je hoofd doet wonderen tegen wallen.

Shop