Wat is het verschil tussen uv-A en uv-B?

Wat is het verschil tussen uv-A en uv-B?

Het wordt me vaak gevraagd, wat is eigenlijk het verschil tussen uv-A- en uv-B-straling? Welke soort is slechter voor je huid? Van welke straling word je nu bruin? En hoe bescherm je je daar het beste tegen?

Wat doet uv-B

Het effect van uv-B-straling is vrij zichtbaar én voelbaar. Deze straling dringt door tot in de opperhuid, die zich vervolgens beschermt door dikker te worden en pigment aan te maken. Ofwel je wordt bruin. Teveel uv-B-straling zorgt voor een rode of verbrande huid.

Wat doet uv-A

Uv-A-straling voel je juist helemaal niet op je huid. Je krijgt dus geen waarschuwing in de vorm van verbranding of zo. Maar deze stralen dringen ondertussen wel diep door in de huid, waar ze het DNA beschadigen en veroudering versnellen.
Zonlicht bevat twintig keer meer uv-A- dan uv-B-straling en is heel het jaar aanwezig. Uv-A wordt ook niet tegengehouden door glas en minder goed gefilterd door wolken.

De A van aging, de B van burning

Vind je het lastig te onthouden? Ik heb een handig ezelsbruggetje. Grofweg kun je dus stellen dat uv-A hoofdverantwoordelijk is voor vroegtijdige huidveroudering. Denk maar aan de A van aging. Uv-B-stralen zorgen weliswaar vooral voor een bruin kleurtje, maar juist ook voor oppervlakkige verbranding van de huid (de B van burning).

De beste bescherming

Het is dus belangrijk dat een zonnebrandcrème zowel tegen uv-A als tegen uv-B beschermt. Inmiddels bestaan er in Nederland regels dat de bescherming tegen uv-A minstens een derde moet zijn van die tegen uv-B. Producten die hieraan voldoen hebben een cirkel met uv-A op de verpakking. De aanduiding SPF zegt alleen iets over de bescherming tegen uv-B.

Shop