Wat drink je voor je huid?

Wat drink je voor je huid?

Is koffiedrinken slecht voor je huid? Blijf je jonger als je altijd veel water drinkt? En wat doet alcohol precies met je huid?

 1. Koffie
  Over het drinken van koffie en de invloed op de huid bestaat enige discussie. Koffie zou kunnen bijdragen aan een hogere kans op huidkanker, maar tegelijkertijd laten andere studies zien dat het juist beschermend werkt.
  Verder voorziet koffie je lichaam net als andere dranken van vocht. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken: door het drinken van koffie verliest je lichaam niet meer vocht. De cafeïne in koffie zorgt er wel voor dat het vocht wat je binnen krijgt sneller je lichaam verlaat. Cafeïne heeft bovendien een antioxidantwerking. Vandaar dat de cosmetica-industrie deze stof graag vangt in een crème.
 2. Thee
  Groene thee is een bron van polyfenolen. Deze stoffen werken als antioxidanten: ze kunnen vrije radicalen (die o.a. de huid verouderen) ‘neutraliseren’. Bovendien kunnen polyfenolen uv-schade in de huid beperken en de huid kalmeren. Het blijkt dat losse thee en thee in een zakje niet verschillen in hoeveelheid antioxidanten. Warmte van het water en de tijd dat het zakje/losse thee in het water zit, lijkt wel bij te dragen aan de hoeveelheid antioxidanten in thee. Als je het beste uit jouw kopje thee wilt halen, laat je thee 5 tot 10 minuten op 80 tot 100 graden trekken.
 3. Water
  Eén van de grootste beautymythes die er bestaat is dat je van veel water drinken een mooie huid zou krijgen. Water passeert het lichaam namelijk te snel om ook maar enig effect te hebben op de huid. Mensen die echt te weinig drinken en uitgedroogd zijn zullen dit overigens wél merken: in dit geval verliest de huid zijn elasticiteit.
 4. Alcohol
  Alcohol zorgt ervoor dat bepaalde soorten vitamine A (denk aan beta-carotene en retinol) niet verder omgezet kunnen worden tot vitamine A-zuur. Je huid krijgt dan een tekort aan deze ‘huidverjonger’. Dit fenomeen verklaart ook deels de versnelde huidveroudering die je ziet bij alcoholisten.Overigens kan af en toe een wijntje voor je huid beslist geen kwaad.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Schoonheidsslaapje; feit of fabel?

Drankjes_huid_02

Shop