Wat doet een peeling voor je huid?

Wat doet een peeling voor je huid?

Peelings zijn populaire gezichtsbehandelingen om de huid ‘even lekker op te frissen’.  Misschien heb je er wel eens een gedaan? Hoe werkt zo’n behandeling en is het wel goed dat er met sterke zuren op je velletje wordt gesmeerd?   

Zuur voor je huid
Bij een chemische peeling wordt inderdaad gewerkt met een hoge concentratie van een zuur, bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur of salicylzuur. Deze ingrediënten verwijderen als het ware het bovenste laagje van de huid.  Of beter gezegd: de zure stoffen zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor een frisse huid tevoorschijn komt.

Waarvoor kun je de behandeling doen?

Met een peeling kun je je (doffe, vermoeide) huid weer laten stralen en een mooie glans teruggeven. Maar de behandeling is ook heel effectief om bijvoorbeeld oneffenheden als puistjes, pigmentvlekjes, grove poriën of zonschade te verminderen. Bovendien stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine, waardoor je huid steviger wordt.

Peeling illustratie 2

Hoe sterker, hoe beter?

Een hogere concentratie van een peeling is niet per definitie beter. Het hangt maar net af van je klachten en wensen; kom je voor pigmentvlekken, mee-eters of om je droge huid te verbeteren? Bij een gevoelige huid werkt een combinatie van lagere concentraties zuren het beste. Voor het aanpakken van verouderingsverschijnselen zijn sterkere peelings die dieper in de huid werken een betere keuze. 

Helpen peelings bij puistjes?

Peelings kunnen zeker helpen bij acneklachten. Het is wel belangrijk om eerst te kijken welke problemen spelen. Gaat het om mee-eters of verstopte poriën? Zijn er veel ontstekingen op de huid? Of juist littekens als gevolg van puistjes? Dan kan een passende peeling worden gekozen. Oppervlakkige peelings zoals 20 tot 30% salicylzuur richten zich vooral op het verminderen van schilfers, mee-eters en overtollig talg. Diepere peelings met bijvoorbeeld TCA worden gekozen om acnelittekens te verbeteren en vergrote poriën minder zichtbaar maken.

Word je huid niet gevoeliger?

Voor elke peeling geldt inderdaad dat de huid gevoeliger wordt voor uv-straling. Vergeet dus niet om je gezicht goed in te smeren!

Shop