Waarom kriebelt dat?

Waarom kriebelt dat?

Jeuk, dat heeft iedereen weleens. Van een muggenbeet bijvoorbeeld, of als reactie op een kriebeltrui. Wat is precies jeuk? 

Wat gebeurt er bij jeuk in de huid?
Bij jeuk worden specifieke zenuwen in de huid geprikkeld. Deze sturen een signaal naar de hersenen. Daar nemen we ‘jeuk’ waar en krijgen we de drang om te krabben. Soms is die drang zo groot, dat we niet meer kunnen stoppen met krabben.

Pollen en voedingsproducten
Je hebt vast weleens gehoord van histamine. Dat is een bekend voorbeeld van een stofje dat de huidsensoren prikkelt, waardoor je jeuk voelt. Histamine maakt het lichaam zelf aan als reactie op een allergeen, bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt, maar ook bepaalde voedingsproducten of bijvoorbeeld een insectenbeet. Vandaar dat overgevoeligheidsreacties en allergieën vaak gepaard gaan met jeuk.

Daarom jeukt een wondje dat geneest
Maar er zijn nog veel meer stoffen die de zenuwen prikkelen. Stofjes die bijvoorbeeld vrijkomen tijdens ontstekingsprocessen van de huid. Daarom geven huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis vaak jeuk. En om dezelfde reden kan een sluitend wondje of een litteken heel erg kriebelen.

Minder bekende boosdoeners
Wist je dat jeuk ook van binnenuit kan worden veroorzaakt? Ziekten als diabetes, nieraandoeningen, bloedarmoede en geelzucht kunnen gepaard gaan met jeuk. Ook sommige medicijnen kunnen jeuk geven. Pijnstillers als aspirine bijvoorbeeld.
Verder is stress een bekende oorzaak van jeuk aan de huid. En een jeukende huid komt ten slotte ook vaak voor tijdens de zwangerschap.

In de volgende blog vertel ik je wat je zelf kunt doen aan jeuk. Alvast een flauwe, maar echt belangrijke tip: probeer niet te krabben…

Shop