Waarom de zonnebank (ook in de winter) een slecht idee is

Waarom de zonnebank (ook in de winter) een slecht idee is

Even lekker onder de zonnebank in de winter om een beetje bij te kleuren, op te vrolijken, ‘voor te bruinen’ of voor de aanmaak van wat vitamine D: is dat een goed idee?

Nee, je krijgt een flinke dosis uv-A-straling
Onder de zonnebank word je blootgesteld aan zowel uv-B- als uv-A-straling, maar de dosis uv-A is hier nog een stuk hoger dan in de zon. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van het apparaat, maar die kan oplopen tot wel tien tot vijftien keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. En dat is niet goed voor je huid.

1ce58d4f2ce791470ce96070d93d57af

Beter van niet: je krijgt sneller rimpels
Uv-A-straling is de minst krachtige stralingssoort uit zonlicht. Maar uv-A-stralen dringen een stuk dieper door in de huid, waardoor ze in hoge doses misschien nog wel schadelijker zijn. Uv-A zorgt voor een versnelde huidveroudering en andere huidschade.

Nee, voorbruinen werkt niet
Een bruin kleurtje biedt nauwelijks bescherming tegen verbranding. Zonnebankbruin al helemaal niet. Veel verstandiger is het om je huid in goede conditie te brengen met goede voeding en huidverzorging. Een ‘sterk velletje’ kan zich beter weren tegen zonschade.

Niet echt, de zonnebank is weinig D-lighting
Vitamine D halen we uit de zon (uv-B-straling). In de winter hebben daarom veel mensen een tekort. Dit wordt in verband gebracht met allerlei (afweer)ziekten, waaronder depressies. Toch is een zonnebankkuurtje geen goed idee. De vitamine D-voorraad wordt er uiteindelijk niet beter van, en de meeste zonnebanken hebben bovendien weinig uv-B-straling.

Vrolijk (van) zonnen werkt zo
Ja, we worden vrolijk van de zon. Maar een kuurtje in een studio doet uiteindelijk niet veel voor je je gemoedstoestand of bij gevoelens van somberheid. Om te ontspannen kun je veel beter lekker naar buiten gaan, yoga doen of een boek lezen. Ga je op vakantie? Geniet van het zonnetje, maar doe het beschermd. Zeker als je naar de sneeuw gaat.

Processed with VSCO with c6 preset

Processed with VSCO with c6 preset

Shop