Vijf keer fabels over de zon

Vijf keer fabels over de zon

Als er ergens veel misverstanden over bestaan is het de invloed van de zon op de huid. Ik vertel je meer over de grootste fabels die er bestaan over de zon.

1. Met zonnebrandcrème word ik niet meer bruin
Geen enkele zonnebrandcrème beschermt je huid voor 100% tegen UV-stralen. Het is daarom ook zo belangrijk de huid om de twee uur opnieuw in te smeren én een dikke laag te gebruiken. Als je goed smeert, zal je als het goed is weinig tot niet verkleuren. Een bruin kleurtje door de zon lijkt nog steeds een schoonheidsideaal te zijn, maar houd er rekening mee dat dit bruine kleurtje al een teken is van beschadiging. Als je een bruin kleurtje wilt, kies dan liever voor een zelfbruiner.

2. Bruine kleur beschermt tegen de zon
Een bruin kleurtje biedt nauwelijks bescherming tegen verbranding. Zonnebankbruin al helemaal niet. Hetzelfde geldt voor het bruin van een zelfbruiner. Het is veel beter om je huid in goede conditie te brengen en houden door goed te eten en de barrièrefunctie te versterken. Een huid die gezond is kan zich veel beter weren tegen zonschade en verbrandt minder snel. Verder is het natuurlijk verstandig om de heetste uren van de dag te vermijden (tussen 12:00 – 15:00) en altijd een zonnebrandproduct met beschermingsfactor te gebruiken. Het beste is nog om dit te doen in combinatie met een crème met antioxidanten zoals vitamine C en niacinamide.

3. In de winter hoef ik geen zonnebrandcrème te smeren
In de winter is de UV-straling minder sterk dan in de zomer. Je denkt dan al snel dat je geen zonnebrandcrème hoeft te gebruiken. Hoewel de UVB-straling minder sterk is, is UVA-straling in de winter nog steeds aanwezig. Deze soort straling zorgt voor huidveroudering. In de winter hoef je geen SPF 30 te gebruiken, maar elke dag een SPF 15 is zeker geen overbodige luxe.

4. Chemische zonfilters zijn slecht voor je huid
Chemische filters trekken in de huid en absorberen daar het zonlicht. Deze filters blijven over het algemeen iets beter zitten. Fysische of minerale filters veeg je wat eenvoudiger van je huid af en laten bovendien nog wel eens een witte waas achter. Maar chemische filters hebben ook een aantal nadelen. Sommige ‘ouderwetse’ soorten worden na enige tijd onwerkzaam en kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Ook is de kans op huidirritatie of allergie bij deze filters groter. Het betekent overigens niet dat alle chemische filters slecht zijn. Filters als oxybenzone, benzyl salicylate en PABA kan je beter links laten liggen.

5. Als ik me goed bescherm krijg ik een vitamine-D tekort
Dat zonnebrandproducten alle gezonde effecten van de zon zouden tegenhouden, klopt niet. Normaal gebruik van een zonnebrandcrème heeft geen invloed op het ontstaan van een vitamine D-tekort. Zelfs de meest fervente gebruikers hebben niet minder vitamine D in hun bloed dan anderen, zo blijkt uit onderzoek. Omgekeerd geldt trouwens dat mensen die veel in de zon komen nog steeds een vitamine D-tekort kunnen hebben. Leeftijd, huidtype en genetische aanleg bepalen uiteindelijk of je makkelijk vitamine D kunt aanmaken. Heb je een tekort aan deze vitamine? Ga dan niet overmatig en onbeschermd zonnen. Veel gezonder is het om te zorgen voor een voedingspatroon waarbij je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Er bestaan ook speciale tabletjes die het tekort kunnen aanvullen.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: De do’s en dont’s bij het kiezen van een zonnebrandcrème.

Fabels_over_de_zon

Shop