Vier x niet doen voor een bruine huid

Vier x niet doen voor een bruine huid

Hoe vaak ook wordt benadrukt dat je je huid er geen plezier mee doet, mensen voelen zich nu eenmaal mooier met een bruin kleurtje. In dit deel van de wereld dan; in Azië geldt juist: hoe bleker, hoe beter. De zon in? Doe het zo verstandig mogelijk. En laat je niet van de wijs brengen…

  1. Met olie word je sneller bruin

Olijfolie, zonnebloemolie, wijnazijn en zelfs cola, citroensap of jodium worden anno 2016 nog altijd kwistig ingezet om maar zo snel mogelijk bruin te worden. Overbodig te zeggen dat je dit NIET moet doen. Sommige oliën hebben weliswaar van nature een SPF, zoals tarwekiemolie, amandelolie, jojoba-olie en inderdaad ook olijfolie en kokosolie. Maar deze producten bieden maar heel beperkt bescherming (factor 2-8) en zijn geen volwaardige vervanger voor een zonnebrandcrème . Plantaardige oliën (en dan de 100%-variant) zijn overigens wel heel geschikt om je huid soepel en gehydrateerd te houden. Ik gebruik ze zelf ook heel graag, maar dan als extra verzorging náást een zonnebrandproduct.

  1. Achter glas of in de schaduw hoef je niet te smeren

Een gevaarlijke instinker. Inmiddels weten we dat uv-A-straling ook door wolken en glas gaat. En het vervelende van uv-A-straling is dat je huid geen waarschuwing in de vorm van verbranding krijgt. Je kunt dus evengoed ongemerkt schade oplopen. Gewoon insmeren dus.

  1. Als je al bruin bent, kan je huid meer hebben in de zon

Een bruin kleurtje geeft veel minder bescherming dan je denkt. Berekend is dat dit ongeveer neerkomt op een factor 4. Zonnebankbruin biedt je huid al helemaal geen ‘ondergrond’. Dit kleurtje is het gevolg van kortdurende, directe pigmentatie door blootstelling aan met name uv-A-straling. Bedenk verder dat een bruine huid een beschadigde huid is. Pigmentvorming is in feite een verdedigingsmechanisme. Dus ook als je huid al wat zon heeft gehad, is het belangrijk je volgens dezelfde richtlijnen in te blijven smeren: om de twee uur opnieuw op zonnige dagen, met een SPF30.

  1. Bruin met poeders, pillen en zelfbruiners

De enige manier om bruin te worden zonder dat je huid schade oploopt is met behulp van make-up, zelfbruiners of preparaten. Je bent dan overigens nog steeds niet beschermd in de zon. Maar je kleur is zonder risico ontstaan. Gebruik je make-up voor een sunny glow? Maak niet de fout om stiekem een tintje donker te gaan met je foundation. Kleur breng je aan met blush of bronzer.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Do’s & dont’s bij het kiezen van een zonnebrandcreme

image009

 

 

 

Shop