Verbrand: en nu?

Verbrand: en nu?

Het kan de beste overkomen: je bent in de zon even ingedommeld en je wordt wakker met een rode, pijnlijke huid. Omdat je de eerste 12-24 uur (de periode waarin de verbranding zich ontwikkelt) een aantal zinvolle maatregelen kunt treffen wil ik ze graag met je delen!

  • Koel de huid. Dat kun je doen met behulp kompressen van melk verdund met water. De proteïnen in de melk helpen de huid te herstellen. Ook kompressen van afgekoelde verse groene thee, of aloë vera extract kunnen de huid tot rust brengen.
  • Tot de roodheid verdwenen is kun je NSAID’s als Ibuprofen of aspirine slikken. NSAID’s hebben een ontstekingsremmende werking en laten de roodheid en warmte verdwijnen.
  • Doordat de huid verbrand is zijn er meer vrije radicalen in de huid ontstaan. Deze vrije radicalen veroorzaken huidveroudering en kunnen huidkanker veroorzaken. Antioxidanten kunnen de werking van vrije radicalen onschadelijk maken. Het is dus goed om je voorraad antioxidanten zo snel mogelijk aan te vullen! Goede stoffen hiervoor zijn vitamine C, vitamine E, niacinamide en zoethoutwortelextract. Deze stoffen zorgen er ook voor dat de huidbarrière weer in goede conditie komt. Hierdoor ben je uiteindelijk ook beter beschermd tegen de zon. Overigens zijn zulke stoffen ook belangrijk in een aftersun product. Vermijd vette crèmes: deze houden de warmte juist in de huid.
  • Er bestaan ook stoffen – zogeheten fototoxische stoffen – die juist zonschade versnellen zonder dat je het merkt. Dit zijn stoffen als parfum, geurstoffen (o.a. citronellol, geraniol, linalool), plantextracten als citrus, sinaasappel, lavendel, rozemarijn en bergamot. In combinatie met de zon kunnen deze stoffen vervelende vlekken in de huid veroorzaken. Vermijden dus!
  • Blijf binnen. Zelfs in de schaduw krijg je nog een aanzienlijk deel van de UV straling op je huid en het witte T-shirt heeft maar een SPF 3.
  • En voor de volgende keer: vergeet die dikke laag zonnebrandcrème niet en stel een wekkertje in op je telefoon!

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: één keer smeren tegen de zon, kan dat?

verbrand

 

Shop