Sproetjes: niet altijd grappig

Sproetjes: niet altijd grappig

Ze staan grappig, meisjesachtig en zomers. En met sproetjes in het gezicht heb je mooi een van de zeven schoonheden ‘in huis’. Toch is lang niet iedereen er blij mee. Het wemelt dan ook van de thuisrecepten om ze te laten verdwijnen. Inwrijven met citroensap bijvoorbeeld. En maskers van mosterd, bananen, munt, zure room of uien. Maar van al die middeltjes word je huid niet beter. Wat kun je wel doen?

Ophoping van pigment
Sproetjes zijn anders dan moedervlekken. Ook bij sproetjes is sprake van een ophoping van pigment, maar dan oppervlakkiger, in de opperhuid. Met sproeten word je ook niet geboren; ze ontstaan in de kinderjaren na blootstelling aan de zon. De mate waarin dat gebeurt, is overigens wel genetisch bepaald. Sproeten zie je veelal bij mensen met een licht huidtype, vaak ook bij rood harigen. De pigmentplekjes, van geel tot donkerbruin, zitten meestal op de armen en in het gezicht. De sproeten kleuren ook donkerder in de zon.

Zomersproetjes
Er bestaat ook zoiets als zomersproetjes. Deze verschijnen vooral rond de neus, onder invloed van zonnestraling. Maar deze ‘spots’ verdwijnen uiteindelijk ook weer in de wintermaanden.

Bleken met citroen?
Sproeten zijn vaak rond of ovaal, maar ze kunnen ook onregelmatig van vorm zijn. Ze zijn echter onschuldig en zullen niet ineens kwaadaardig worden. Wil je de vlekjes toch liever kwijt? Wees voorzichtig met allerhande thuistips zoals bleken met citroenzuur. De huid droogt er van uit. En citrusextracten kunnen in combinatie met de zon vervelende vlekken in de huid veroorzaken. Zoek het liever in goede cosmetica of bezoek een huidarts.

Schermafbeelding 2016-04-26 om 16.59.55

Huidverzorging
Ingrediënten in huidverzorging die een bewezen werking hebben bij het lichter maken van pigmentvlekken zijn vitamine C, niacinamide en zoethoutwortelextract. Het is wel belangrijk dat de stoffen in voldoende mate zijn toegevoegd aan je product. Controleer of ze bovenaan in de ingrediëntenlijst staan, anders hoef je van de werking niet veel te verwachten. Als je huid niet gevoelig is, kun je daarnaast ook een exfoliant met glycolzuur gebruiken. Vooral in concentraties boven de 20 procent, zoals gebruikt in peelings, is dit fruitzuur effectief.

Medicijnen en laser
Behalve huidverzorgingsproducten met deze actieve ingrediënten kan een arts een crème voorschrijven met hydroquinone. Deze stof onderdrukt de productie van melanine, waardoor de huid geen kans krijgt om de bruine kleur aan te maken. Hydroquinone bleekt de huid dus niet, maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken. Er is ook een zogenaamde triple crème; hydroquinone of azelaïnezuur, in combinatie met vitamine A-zuur en hydrocortison, waarmee pigmentvlekken lichter kunnen worden. Tenslotte bestaan er tegenwoordig goede laserbehandelingen.

Bescherm je huid
Wat voor iedereen geldt, is voor de huid met sproetjes nog veel belangrijker: bescherm jezelf zo goed mogelijk tegen de zon, het liefst met een factor 30. Het voorkomt het ontstaan van nieuwe zomersproetjes, maar ook het nog donkerder kleuren van permanente pigmentvlekjes.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: een tintje onder de douche. 

df0171dbfe6880e2bcfb20d33ba963ae

Shop