Puistjes van producten, soms een goed teken! 


Puistjes van producten, soms een goed teken! 


(Maar hoe zie je het verschil?)

Misschien heb je het ook weleens gehad. Dat je ineens (meer) puistjes  krijgt door het gebruik van nieuwe producten. Is dat wel goed? Over het verschil tussen purging en breakouts.      

Je huid is aan het ‘zuiveren’

Het ontstaan van (meer) puistjes op de huid door het gebruik van een (nieuw) cosmeticaproduct is soms een goed teken. Een teken namelijk dat het product zijn werk goed doet. Verstoppinkjes komen als het ware allemaal tegelijk omhoog. In het Engels bestaat hiervoor een mooi woord: purging. Ofwel zuiveren. Want dat is wat je huid aan het doen is.

Is het purging of  is het een breakout? 

Het lastige is nu dat bepaalde producten of ingrediënten juist ook huidirritaties en nieuwe verstoppingen van de poriën kunnen veroorzaken. De symptomen zijn dan min of meer hetzelfde als bij purging: namelijk een onrustige huid met rode, vurige puistjes. Allen deze symptomen zullen niet vanzelf overgaan. Die gaan pas weg als je stopt met het gebruik van het product. 

Hoe zie je of het ‘goede puistjes’ zijn?

Het kan best lastig zijn om te bepalen of de onrust die je op je huid ziet het gevolg is van een goede of juist verkeerde productkeuze. Hiervoor zou je het nieuwe middel eigenlijk enkele weken moeten gebruiken. En dat wil je natuurlijk niet als het ‘foute boel’ is. Toch zijn er wel wat aanwijzingen die je kunnen helpen de reactie van je huid goed in te schatten. 

Zo herken je purging

Onthoud dat purging vooral kan optreden bij producten die het huidvernieuwingsproces stimuleren en/of een exfoliërende (verwijderen van dode huidcellen) werking hebben. Ook cosmetica met hoge concentraties vitamine C en niacinamide kunnen daarom in het begin voor een toename van klachten zorgen op de huid.
Deze klachten zullen nooit langer dan vier weken aanhouden. Onthoud verder dat de pukkeltjes op dezelfde plaats op de huid zullen verschijnen als ze normaal zouden doen. Krijg je ineens op heel andere plekjes op je gezicht last van irritatie en onrust, dan is de kans groot dat er sprake is van een breakout. Te sterke cleansers, zonnebrandproducten en moisturizers kunnen dit nog weleens veroorzaken. Hoewel je huid soms gewend kan raken aan deze spullen, is het beter om dan uit te kijken naar mildere alternatieven.

Shop