Het beste recept voor een mooie huid

Het beste recept voor een mooie huid

Eigenlijk zouden we elke dag stapels fruit moeten eten voor een mooie huid. Het liefst ook liters water drinken en groene thee ernaast; om jong te blijven. Geen chocolade, geen snacks, liever ook geen melkproducten. Want daarvan krijg je pukkels. En heel veel rimpels. Toch…? Als het gaat om voeding in relatie tot onze huid, wordt er nogal wat onderzocht en beweerd. Maar wat is daarvan waar? En wat is nu het beste recept voor een mooie huid?

Water drinken
Dat veel water drinken goed is voor de huid, is waarschijnlijk de bekendste aanname op het gebied van skincare. Toch blijkt uit onderzoek dat water eigenlijk veel te snel het lichaam passeert om echt effect op de huid te hebben. Mensen die te weinig drinken, zullen dit wél merken; hun huid zal minder elastisch zijn. Maar wie zijn huid goed wil hydrateren en voeden, doet er beter aan om voor een goede huidverzorging te kiezen dan veel water te drinken.

Groene thee
Ook groene thee wordt de laatste jaren flink bejubeld om de vele positieve effecten op de huid. Ik drink het zelf ook graag. In groene thee zitten bepaalde antioxidanten, en daarvan is aangetoond dat ze een ontstekingsremmende werking hebben én huidbeschadiging tegengaan na blootstelling aan de zon. Groene thee zou daarom ook rimpels kunnen voorkomen. In theorie klopt dat. Maar in de praktijk valt of staat eigenlijk veel met de hoeveelheid en de concentratie van het werkzame extract. En aangezien dit op de meeste producten niet wordt vermeld, is het nog maar de vraag hoeveel je binnenkrijgt.

Melk en chocola
Steeds meer bewijs daarentegen wordt verzameld ‘tegen’ suikers, en dan in relatie tot puistjes. Voedingsstoffen met een hoog suikergehalte kunnen van invloed zijn op acne. De suikerpiek in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline, en dat heeft uiteindelijk weer effect op de talgproductie. Melkproducten hebben eenzelfde uitwerking. Bij chocolade ligt het iets ingewikkelder. Er zijn studies die een verband laten zien tussen chocolade en acne. Maar daar staan evenzoveel onderzoeken tegenover die geen eenduidige uitkomsten laten zien.

Van suiker krijg je rimpels
Een dieet met veel (slechte) koolhydraten versnelt inderdaad de huidveroudering. Snelle, ‘slechte’ suikers gaan namelijk verbindingen aan met bepaalde stoffen in de huid die op hun beurt weer het collageen en de elastine beschadigen. En dat kun je zien, zo ongeveer vanaf je 35ste. Dat maakt het vast makkelijker om die boterham met vlokken in de ochtend en dat bordje pasta toch eens wat vaker te verruilen voor een fruitsmoothie met havermout als ontbijt en vette vis met groenten. Maar ook bij bewuster eten geldt: met mate. Want wist je dat huidproblemen ook kunnen verergeren door gezonde keuzes?

Gezonde onrust
Er zijn nogal wat groente-, fruit- en ook kruidensoorten die vol histamine zitten. Tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien of koriander zijn bijvoorbeeld beruchte histaminebronnen. Heb jij wel eens last van een onrustige huid, dan zouden je klachten wel eens kunnen toenemen door het eten van al dit gezonds. Het is – helaas – net als met chocola en puistjes: een kwestie van uitproberen.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: zon en haar; geen goede combinatie

Schermafbeelding 2016-03-18 om 12.25.55

Shop