Mooi oud worden met Maye Musk

Mooi oud worden met Maye Musk

May Musk (69 jaar!) is al een populair model sinds de jaren zestig en is nog steeds razend actief! Zo loopt ze wederom de NYFW, runt ze al meer dan 45 jaar een bedrijf als gediplomeerd voedingsdeskundige, acteert ze in cosmetica campagnes voor o.a. Clinic en Revlon en speelt ze een rol in de video van Beyoncé voor “Haunted”, om maar wat op te noemen.

Maye Musk met zoon Elon

met zoon Elon Musk (photo: Andrew H. Walker)

Maye Musk Cover Girl

Dan hebben we het nog niet over het feit dat Maye Musk de moeder is van Elon Musk, de Tesla C.E.O. momenteel misschien wel de meest beroemde uitvinder-ondernemer. “Maar zoals mijn vrienden zeggen: ik was beroemd voordat Elon beroemd was,” zegt ze.

Maye Musk portrait
maye-musk-it-girl

Maye was finalist van Miss South Africa in 1969

Musk’s levensverhaal leest als een stijlvol avonturenboek. Ze werd geboren als Maye Haldeman in Regina, Saskatchewan, in 1948, haar ouders ontmoetten elkaar toen haar vader, een verpleger, les kwam nemen bij haar moeder, een stijldans-lerares. Toen Musk bijna drie was, verhuisde het gezin, inclusief haar drie broers en zussen, naar Pretoria, Zuid-Afrika. Ze begon als model op haar 15de – “toen modellen nog hun eigen schoenen en sieraden moesten hebben” – en was finalist in de Miss South Africa-wedstrijd van 1969.

Maye Musk old school

Toen ze 21 jaar was haalde ze haar bachelor in de diëtetiek en wisselde ze voedings-klanten af met fashion shoots. Ze trouwde, in 1970, met Errol Musk, een ingenieur, en kreeg drie kinderen (Elon heeft een jongere broer, Kimbal en een zus, Tosca), Negen jaar later scheidde ze van hem en volgde ze haar kinderen die de apartheid van Zuid-Afrika verlieten voor een carrière in Noord Amerika.

De bijnaam van Elon was “de geniale jongen”, maar ze voegt er snel aan toe: “Al mijn kinderen zijn geweldig.” (Kimbal startte “the Kitchen”, een keten van farm-to-table restaurants, en Tosca is filmmaker). Maye verhuisde naar Toronto, vervolgens naar New York, om in 2013 zich te vestigen in Marina del Rey, Californië, in de buurt van haar kleinkinderen.

De uitdrukking anti-aging stoort mij niet…uit de zon blijven is ook anti-aging…

In een interview met Cover Girl antwoord Maye op de vraag of de industrie meer oudere modellen gaat omarmen: Ik denk het wel, jongeren waarderen het, omdat het betekent dat je een langere levensduur hebt, welke baan je ook uitoefent. Het gaat niet alleen om make-up, het gaat over werken, relevant zijn voor de samenleving en dingen doen voor jezelf op welke leeftijd dan ook.

Maye Musk Covers

Tijdschriften en merken zijn begonnen met het verbieden van de uitdrukking ‘anti-aging’, omdat het veronderstelt dat er iets mis is met ouder worden. Mij stoort die uitdrukking niet, ik denk dat make-up toch echt anti-aging is, het maakt je teint glad, verwijdert zonnevlekken en de donkere ringen onder je ogen, dus het werkt erg anti-aging. Uit de zon blijven is ook anti-aging, crèmes met SPF ook, en het dragen van een hoed is ook anti-aging. Net als goed slapen en goed eten – je moet goed eten.”

Wat Musk lastiger vind is het bijhouden van haar gewicht. “Dat is echt, heel moeilijk. Ik moet het grootste deel van de tijd gezond eten en als ik dat niet doe, kost me dat een paar weken om het weer onder controle krijgen en het is extra moeilijk omdat overal verleiding is.”

May Musk Vogue Korea 2
May Musk L'Officiel Azerbaijan Fall 2016 Cover

Als advies aan jonge vrouwen die worstelen om positief te blijven met alles wat er nu gaande is in de wereld, zegt Musk: “Laat het je niet beïnvloeden, blijf positief, help andere vrouwen, werk samen, word sterker, wees goed in je werk, wees een goede moeder als je een moeder bent, en laat niets dat in de weg staan. Ik denk dat er nu een sterke beweging is met de Women’s March die laat zien dat we alleen maar sterker zullen worden.”

Shop