Moet je je insmeren achter glas?

Moet je je insmeren achter glas?

Staat je bureau bij het raam?  Of zit je iedere dag lang in de auto? Dan is het extra belangrijk dat je je goed insmeert tegen de zon.    

Wat gebeurt er achter glas
Hoe lekker het ook voelt, zonnestralen die door de ruiten heen op je gezicht schijnen, zijn voor de huid minder lekker. Uv-A-straling gaat namelijk gedeeltelijk door het glas heen. En daar merk je niets van. Je huid raakt niet rood(verbrand) zoals wel gebeurt bij een teveel aan uv-B-straling. Maar je loopt ondertussen wel schade op.

Het verschil tussen uv-A en uv-B
Wat is eigenlijk het verschil tussen uv-A en uv-B? Uv-B-stralen zorgen weliswaar voor een bruin kleurtje, maar ook voor oppervlakkige verbranding van de huid (onthoud de B van burning). Uv-A-straling dringt dieper door in de huid en zorgt voor onder meer een snelle veroudering. Denk maar aan de A van aging.

Insmeren_in_de_auto


De schaduwkant van de zon
Uv-A kan dus door de ramen van je huis of kantoor, maar ook van de auto – en dan met name de zijramen. Wist je dat er best wat onderzoeken zijn die laten zien dat uv-schade vaker de linkerkant van het gezicht treft? Dit wordt in verband gebracht met blootstelling aan de zon tijdens autorijden. Bekend is verder het verhaal van de Italiaanse secretaresse die vijftien jaar lang op haar werkplek aan een kant van haar gezicht werd blootgesteld aan de zon. Die kant was wel ‘twintig jaar ouder’ dan de ‘schaduwkant’.

Van A naar B
Gelukkig worden voorruiten van auto’s tegenwoordig zo gemaakt dat ze de uv-B-straling geheel tegenhouden, en ook het grootste gedeelte van uv-A-straling. Bij de zij- en achterramen wisselt dat nog sterk. Het kan dus geen kwaad je in te smeren als je (veel) onderweg bent, zeker als de zon lekker schijnt.

Schermafbeelding 2017-05-29 om 11.27.13

Niet in de auto laten liggen
Nog een laatste tip voor onderweg.  Laat je zonnebrandproducten niet in de auto liggen als de zon schijnt.  De temperatuur kan snel oplopen, naar wel 35 tot 50 graden. De stoelen kunnen zelfs 60, 70 graden warm worden en het dashboard (vooral van donkere auto’s) boven de 80 tot 90 graden. Daar kunnen veel crèmes niet tegen. Na een dagje ‘opwarmen in de zon’ kunnen ze van ‘vorm’ veranderen – en daarmee ook hun bescherming verliezen.
Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Zó kun je je het beste insmeren als je make-up op hebt

Shop