Mee-eters, wat zijn dat? – deel 1 –

Mee-eters, wat zijn dat? – deel 1 –

Wat zijn nu eigenlijk mee-eters? Hoe ontstaan die? En wat kun je het beste doen (en laten) als je door deze puistjes geplaagd wordt?

Puistjes en mee-eters
Puistjes en mee-eters zijn niet hetzelfde. Ook al worden ze soms ‘op een hoop’ gegooid. Bij puistjes is echt sprake van een ontsteking door bacteriën. Bij mee-eters is dat (nog) niet het geval. Wat is dáar dan aan de hand?

Zo ontstaan mee-eters
Mee-eters (of comedonen)  ontstaan door verstoppingen in de poriën. Er zijn verschillende vormen, die naast elkaar kunnen voorkomen. Het kleinst zijn de microcomedonen. Deze minuscule  verstoppinkjes zijn het gevolg van een ophoping van talg en dode huidcellen in de uitgang van de talgklieren en haarzakjes, en zijn met het blote oog nog niet goed te zien.  Het zijn eigenlijk de voorlopers van mee-eters en puistjes. Als nu de porie verder verstopt raakt, worden de bultjes groter en uiteindelijk zichtbaar als comedonen.

dd21a5719f50d914faf50c7b01c00a7f

Blackheads of zwarte puntjes
De bekendste comedonen zijn de open comedonen, ofwel de zwarte mee-eters of blackheads genoemd. Deze comedonen zijn zwart omdat het talg in de verstopte porie gereageerd heeft met zuurstof in de lucht (oxidatie). Het is dus geen vuil wat je in de porie ziet.

Whiteheads: de witte kopjes
Comedonen kunnen ook wit zijn. Bij deze mee-eters wordt de verstopte porie niet blootgesteld aan lucht . Deze whiteheads liggen vaak wat dieper en dat is ook de reden dat ze lastiger te verwijderen zijn dan blackheads.

cf41aad50cfeb71731f22448f9b1f0a8

Blijf van je puistjes af
Mee-eters kunnen uiteindelijk ontstoken raken door bacteriën en zo puistjes (pustels) vormen. Blijf er daarom af. Hoe verleidelijk ook: ga witte kopjes niet uitknijpen.

Maskers bij mee-eters: goed idee?
Maar hoe zit dat eigenlijk met (blackhead) maskers, vacuümpompjes of stoomapparaatjes; is dat een goed idee bij mee-eters?  Ik vertel je er meer over in het volgende deel van deze blog.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Wat klopt niet aan puistjes – deel 1 –

Shop