Kun je de zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken?

Kun je de zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken?

Moet je zonnebrandcrème echt ieder jaar vervangen? Hoe lang is dit product eigenlijk precies houdbaar én werkzaam? En waaraan zie je dat?  

Check eerst het open pot-symbool
Zoals alle cosmetica, is ook een zonnebrandproduct niet onbeperkt houdbaar. Op verpakkingen vind je daarom een symbooltje van een open pot met daarin een cijfer. Dat cijfer geeft het aantal maanden weer dat een product na opening nog houdbaar is. Bij zonnebrandcrème is dat 12 maanden.

Houdbaarheid en werkzaamheid
De houdbaarheidsaanduiding is slechts een deel van het verhaal. Want deze aanduiding zegt vooral wat over de kans op besmetting en de stabiliteit van de crème, maar niets over de werkzaamheid van de filters. En dat is natuurlijk wel zo belangrijk bij een zonnebrandproduct.

a8f57d41c16e60a333c7f33ae88026d7

Verminderde werking
Van bepaalde (chemische) filters neemt de werking na opening sterk af. En voor álle zonnebrandproducten geldt dat ze door blootstelling aan licht en hitte uiteindelijk in werkzaamheid afnemen. Daarom wordt in het algemeen aangeraden om toch ieder jaar gewoon een nieuw zonnebrandproduct te kopen. Want de kans is groot dat jouw fles flink heeft liggen ‘opwarmen’ op het strand, een terras of je balkon.

(On)aangebroken flessen
Aangebroken flacons van vorig jaar die eigenlijk het huis niet zijn uit geweest en altijd op kamertemperatuur bewaard zijn gebleven, kun je overigens nog best even gebruiken. Over het algemeen geldt dat gesloten producten minimaal dertig maanden goed blijven.

Schrijf de datum op
Weet je niet meer precies wanneer je je cosmeticaproduct opende? Schrijf het een volgende keer gewoon op de verpakking of in je agenda.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Zó kun je je het beste insmeren als je make-up op hebt

Shop