Krijg je puistjes van melk?

Krijg je puistjes van melk?

Je hebt het vast weleens gelezen. Dat je van melkproducten puistjes kunt krijgen. Klopt dat? Wat doet zuivel met je huid?

 Er is een duidelijk verband tussen acne en zuivel

Er bestaat inderdaad een verband tussen de consumptie van zuivel en de ernst van acneklachten. Zo blijken tieners met puistjes meer melkproducten te gebruiken dan tieners zonder puistjes. En dat verband is bij zowel jongens als bij meisjes gezien. Maar ook bij volwassenen is een relatie gevonden tussen acne en melkproducten in het dieet.

Is melk de oorzaak?
Toch kunnen we daarmee nog niet zomaar stellen dat je van melk puistjes krijgt. Het blijft namelijk onduidelijk of de melkproducten acne veroorzaken of dat ze de klachten ‘alleen’ maar verergeren. Wél weten we dat melk allerlei stoffen bevat waarvan is aangetoond dat deze puistjes kunnen laten ontstaan. 

Hormonen in melk en in je lijf

Melkproducten kunnen om te beginnen allerlei hormoonachtige stoffen bevatten. Denk aan testosteron- of oestrogeenachtige stoffen. Deze kunnen er vervolgens voor zorgen dat de talgproductie in je huid toeneemt.
Maar daarnaast bevatten zuivelproducten ook stoffen die zorgen voor een stijging van onder meer insuline. En dat zet dan weer allerlei reacties in gang. Zoals de aanmaak van meer talg, maar ook een snellere groei van de huidcellen én een ophoping van dode huidcellen doordat deze niet goed loslaten. Al deze processen dragen uiteindelijk samen bij aan de vorming van puistjes. 

Welke melk wel en niet?

Het lijkt erop dat halfvolle, en vooral ook magere melkproducten (skimmed milk) meer klachten kunnen geven dan volle melk. Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen yoghurt en kaas en acneklachten.
Amandelmelk en geitenmelk hebben waarschijnlijk geen duidelijk effect op de ontwikkeling puistjes.

Shop