Kaneel in je cosmetica – wees voorzichtig

Kaneel in je cosmetica – wees voorzichtig

Aan kaneel worden nogal wat beauty-effecten toegeschreven. Deze ‘smaakmaker’ in pepernoten en speculaas zit daarom ook in heel wat cosmetica en DIY-maskertjes. Maar wat doet het voor je huid?

Populair als lip plumper
Kaneel is een zeer gewilde stof in de cosmeticabranche. De ‘verwarmende’ specerij zou namelijk de bloedcirculatie stimuleren en voor een mooie glow zorgen. Kaneel (in de vorm van olie) is ook een populaire ‘lip plumper’. Doordat bestanddelen van het product voor irritatie zorgen, zullen de lippen iets zwellen en voller ogen. Je begrijpt vast dat als je snel last hebt van een droge of gevoelige huid, of als je vaak een koortslip hebt, je extra  voorzichtig moet zijn.

ce5a94d7bee95c3f2e58a638e94acbe7

Meer of minder puistjes en onrust?
Kaneel wordt ook vaak in één adem genoemd met puistjes en andere onzuiverheden vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van het ingrediënt. In onderzoek is ook aangetoond dat bepaalde extracten uit kaneel inderdaad deze mooie eigenschappen bezitten. Maar in veel cosmetica wordt vaak alleen gebruikgemaakt van etherische oliën en geurstoffen (bijvoorbeeld cinnamaldehyde, cinnamic alcohol) van de specerij. En van die stoffen zijn nu juist behoorlijk wat allergische reacties gemeld.

Schermafbeelding 2017-12-01 om 11.46.22

Maskers van kaneel en honing
Wie een beetje rondkijkt op internet, ziet kaneel ook vaak in DIY-maskers en beautyreceptjes. Vooral in combinatie met honing. Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken. Wil je een ‘natuurlijk’ maskertje maken in de keuken, dan vind je hier enkele veilige recepten.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Deze voedingstoffen maken je huid mooier

Shop