Kan je huid ademen?

Kan je huid ademen?

Kan je huid ademen? Die vraag zie ik best vaak langskomen. Vaak omdat mensen willen weten of je kunt ‘stikken’ van een dikke laag make-up, een verfbad of afsluitende stoffen in cosmetica. 

De longen doen het meeste werk
Het antwoord op de vraag of de huid ademt, is in principe nee. Dat wil zeggen: je huid ademt niet zoals de longen dat doen. Het is dus niet zo dat wij (mensen) via de huid zuurstof opnemen voor de rest van ons lichaam. Dat gebeurt namelijk alleen in de longblaasjes, waar via een netwerk van kleine bloedvaatjes zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het bloed, en afvalstoffen weer worden afgegeven.

Huid haalt wel zuurstof uit de lucht
Toch is er wel wat aardigs te vertellen over zuurstof en de huid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het bovenste laagje van de huid zuurstof uit de lucht haalt, in plaats van uit het bloed. Maar de hoeveelheid die echt voorbij de huid komt, is verwaarloosbaar. De meeste cellen in ons lichaam halen zuurstof dan ook gewoon uit het bloed.

 Dus je kunt niet stikken in een verfbad (zoals Goldfinger)
Dat je kunt stikken door in een goudbad te stappen of door een dikke laag verf of make-up op je huid, is (dus) onzin. Het idee dat je door het afsluiten van je huid geen zuurstof meer krijgt, gaat vermoedelijk terug naar de beroemde filmscène van James Bond met zijn Goldfinger.

 Verwijder toch je make-up
Het is overigens nog wel altijd een goed idee om je make-up (en zonnebrandcrèmes) te verwijderen als je gaat slapen. Zo voorkom je dat de poriën verstoppen met opgehoopt talg en vuil. Van geoxideerde restjes make-up zal je huid niet ‘stikken’, maar je kunt er wel puistjes en mee-eters mee in de hand werken.

 

Shop