(Hoeveel) langer in de zon met zonnebrandcrème?

(Hoeveel) langer in de zon met zonnebrandcrème?

Kun je met een Factor 50 ook 50 keer langer in de zon? En waarom moet je dan toch altijd om de twee uur smeren?  Vier dingen die je moet weten over zonnebrandcrème.

1. Zonnebrandcrème niet bedoeld om langer te kunnen bakken

Een zonnebrandcrème is niet bedoeld om zo lang mogelijk in de zon te kunnen zitten. Dit product is eigenlijk bedoeld om de huid die toch blootgesteld wordt aan zon  te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling.

2. SPF is een relatieve maat

De SPF staat voor het Engelse Sun Protection Factor. Er wordt vaak heel makkelijk gezegd dat dit getal vertelt hoeveel langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Maar het ligt iets ingewikkelder. Het gaat namelijk om de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid kan worden blootgesteld. En die wordt ook bepaald door bijvoorbeeld de kracht van de zon die dag, het tijdstip op de dag, de plek waar je bent (op de wereld). Je kunt dus niet zomaar zeggen dat je met een SPF 30 meteen dertig keer langer in de zon kunt.

3. SPF zegt iets over de protectie tegen uv-B, niet tegen uv-A

Een SPF zegt alleen iets over hoe goed je beschermd wordt tegen uv-B-straling, niet tegen uv-A-straling. Als je een goed product hebt staat dat apart vermeld op je verpakking. 

5. Om de twee uur smeren

Of je nu factor 15, 30 of 50 smeert, om de SPF te halen die op je product vermeld staat, moet je je elke twee uur opnieuw insmeren. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na opbrengen. Hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, wat je aan het doen bent (sporten bijvoorbeeld, zweten) en de gebruikte zonfilters. Het is een fabel dat je met een heel hoge factor de gehele dag in de zon kunt blijven.

Shop