Hoeveel (eetlepels) zonnebrandcrème moet je nu smeren?

Hoeveel (eetlepels) zonnebrandcrème moet je nu smeren?

Hoeveel zonnebrandcrème moet je nu eigenlijk op je huid smeren om goed beschermd te zijn? Kun je minder gebruiken als je een hogere factor pakt?

2 milligram per vierkante centimeter… hoeveel is dat dan?

Je hebt het advies vast weleens langs zien komen: Om de SPF te halen die op een zonnebrandproduct aangegeven staat, moet je ongeveer 2 milligram van de crème op iedere vierkante centimeter van je huid aanbrengen. Tja… dat klinkt leuk, maar hoeveel is dat dan precies?

Een halve theelepel voor je gezicht

Hoewel het natuurlijk nog wel verschil maakt of je een kind of een volwassene insmeert, kun je ongeveer onthouden dat je voor je gezicht een halve theelepel nodig hebt. Voor je armen en benen kom je al gauw aan zo’n vier volle eetlepels, en dan je buik en rug nog natuurlijk… Dat is kortom nog best heel erg veel. Probeer het maar eens!

Haal jij die hoeveelheid?

Haal jij de benodigde hoeveelheid? De meeste mensen niet namelijk, zo is uit onderzoek gebleken. We komen vaak niet verder dan een kwart tot de helft, en zijn daarom minder goed beschermd dan we zelf denken. Van de  SPF 30 die je braaf smeerde, blijft zo namelijk maar een factor 9 tot 16 over.

Zuiniger met hogere factor?

Mag je van een hogere factor minder smeren? In de praktijk gebeurt dit wel, maar handig is het niet. Mensen denken dat ze veiliger zijn met een hogere beschermingsfactor en smeren daarom minder vaak. Soms speelt ook de prijs een rol. Met een kostbaar product zijn we geneigd zuiniger te doen. Maar of je nu factor 15, 30 of 50+ smeert, om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je de genoemde hoeveelheid aanbrengen.

Shop