Hoe werkt eigenlijk de huid(barrière)?

Hoe werkt eigenlijk de huid(barrière)?

Wat is nu eigenlijk de huidbarrière. Hoe werkt die en waarom is het zo belangrijk dat deze in goede conditie is?

Zo werkt jouw huid
De huid is opgebouwd uit meerdere lagen. Van buiten naar binnen zijn dat de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en daaronder het onderhuidse bindweefsel. Als we beter naar het buitenste huidlaagje kijken, dan zou je deze kunnen vergelijken met een bakstenen muurtje. Daarbij worden de steentjes gevormd door de (dode) hoorncellen. En het cement dat de gestapelde steentjes bij elkaar houdt en het muurtje  afdicht, wordt opgebouwd door onze huidvetten. Dit is nu de zogenoemde huidbarrière.

115bc396461d0b90ffd422d9d25e5b5b

Zacht, soepel en sterk
Als de huidbarrière in goede conditie is, dan voelt je huid lekker zacht en soepel aan. En belangrijker: de huid is nu sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Tegen wind en kou dus, tegen uitdroging en regen, maar ook tegen bacteriën. Denk daarbij ook aan bacteriën die een rol spelen bij bijvoorbeeld acne. Goede huidverzorging kan helpen het ‘muurtje’ stevig(er) te maken.

Water en cement
Cosmetica met barrièreherstellende ingrediënten leggen bijvoorbeeld een (was)laagje over de huid zodat het vocht minder goed naar buiten kan ontsnappen. Daarnaast bevatten deze producten zoals moisturizers deeltjes die als een spons vocht aantrekken vanuit de huidlaag eronder. Er zijn ook speciale producten die de huidvetten aanvullen; het cementlaagje dus. Hoe beter de huidbarrière werkt, hoe minder kans op een droge of juist vette huid, en onzuiverheden. Maar wist je dat juist  verkeerde cosmetica vaak de oorzaak is van een slecht werkende huidbarrière?

706ac359b3b66cb9d4c71d6c923d1682

Langs de (beschadigde) huidbarrière
Dat de huid een stevige barrière vormt, wil niet zeggen dat bepaalde ingrediënten niet verder kunnen doordringen naar de diepere huidlagen. Maar dat hangt onder meer af van de grootte van de stoffen – die moet heel klein zijn. Om die reden kunnen veel producten eigenlijk niet werken. Bijzondere peptiden, collageen of verjongende stamcellen? Grote kans dat deze ‘aandachttrekkers’ te groot zijn om de huidbarrière te passeren.

Expres kapot
Bij sommige huidbehandelingen wordt de barrière trouwens expres een beetje stukgemaakt, bijvoorbeeld om bepaalde stoffen makkelijker de huid in te brengen. Microneedling is hiervan een voorbeeld. Dat is een techniek waarbij met piepkleine naaldjes gaatjes in de huid worden gemaakt. De methode zorgt er ook voor dat de huid als reactie op de wondjes collageen zal aanmaken. Verkeerd (thuis)gebruik kan echter zorgen voor een kapotte huidfunctie.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Zó kun je je het beste insmeren als je make-up op hebt

 

Shop