Heb ik een zonneallergie?

Heb ik een zonneallergie?

Als de zon weer volop schijnt, krijgen veel mensen last van rode, jeukende bultjes of blaasjes op de huid. Is dat dan een zonneallergie? Drie huidreacties die door de zon kunnen optreden.

1. Zonneallergie, vaak het ergst in het voorjaar
De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie, kortweg PMLE. Deze aandoening komt in dit deel van Europa bij ongeveer 10-20% van de mensen voor;  voornamelijk bij vrouwen en meestal bij de lichte huidtypen. Je hoeft niet eerst te verbranden om een allergische reactie te krijgen. Huidklachten treden trouwen ook niet meteen in je zonnestoel op, maar één tot twee dagen na blootstelling aan het licht.
Een echte zonneallergie manifesteert zich vaak in het voorjaar, als de huid nog moet wennen aan die eerste zonnestralen. Bij herhaalde blootstelling aan licht zullen de klachten daarom in de loop van de zomer juist afnemen, en in de herfst en winter volledig verdwijnen.
Bij een zonneallergie is het belangrijk dat je de huid langzaam laat wennen aan licht, waarbij je de huid goed beschermt met een SPF 30.

7be0c35a73a681b97a7f30804ebfc795

2. Bultjes van cosmetica of medicijnen
Huiduitslag in de zon kan ook ontstaan door cosmeticaproducten. Ja, zelfs je zonnebrandcrème kan een huidreactie geven in de zon. Deze producten bevatten dan zogeheten fotoxische bestanddelen; die reageren in het licht. Bekende ‘boosdoeners’ zijn geur- en kleurstoffen, maar ook bepaalde zonnebrandfilters (oxybenzone). Pas verder ook op met cosmetica met plantextracten als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sintjanskruid, tea tree en gember.

Wist je dat medicijnen ook een huidreactie kunnen geven in de zon? Bepaalde antibiotica bijvoorbeeld. Het lezen van bijsluiters en ingrediëntenlijsten is dan ook geen overbodige luxe.

67f12c8b18793aaec5165d179f680dd7

Uitslag door gezwollen zweetkliertjes
Blaasjes op de huid kunnen ook het gevolg zijn van geblokkeerde zweetkliertjes. De huid kan zijn warmte niet kwijt, en je krijgt (heldere) blaasje die gepaard gaan met een wat stekende jeuk. Deze warmteblaasjes die je vaak bij pasgeborenen ziet, heten met een mooi woord miliaria crystallina. Er bestaat ook een ernstigere ‘rode vorm’ van de aandoening, miliaria rubra of tropische rodehond genoemd.
Vermijd bij warmteuitslag zonlicht of inspanning in de warmte. Draag losse kleding, blijf de huid goed koelen en schoon houden (afspoelen/douchen). Er bestaan (in tropische landen) speciale verkoelende talkpoeders.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Zó kun je je het beste insmeren als je make-up op hebt

Shop