Groente en fruit voor jonge huid

Groente en fruit voor jonge huid

Niet alleen goede huidverzorging, ook goede voeding kan veel doen voor je huid. Wist je dat je daar zelfs zichtbaar jong door blijft?

Uit een grote Nederlandse studie is namelijk gebleken dat veel groenten en fruit ervoor zorgen dat je minder rimpels krijgt. Dat geldt voor vrouwen tenminste. Mannen lijken op dit punt toch weer minder gevoelig.  

Mannen en vrouwen apart onderzocht

In de studie uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling dermatologie van het Erasmus MC in Rotterdam werd het verband onderzocht tussen voedingspatronen en het krijgen van rimpels in het gezicht. Dat bekeken ze bij 1140 mannen en 1613 vrouwen. Van deze personen werd een maand bijgehouden wat ze aten. Aan de hand van 3D-foto’s en een computerprogramma werd het percentage rimpels vastgesteld.

Veel vitaminen op je menu

Bij vrouwen die veel fruit, groenten en vis aten en daarnaast weinig vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol innamen werden minder rimpels gemeten. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de hoeveelheid vitaminen en antioxidanten in dit menu. Die stoffen helpen de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling.

Alcohol werkt niet mee

Opvallend genoeg hadden vrouwen die volgens het mediterrane dieet aten – dus weinig vlees, veel groenten, fruit, vis, olijfolie en een glas wijn per dag – dan weer niet echt minder rimpels. Waarschijnlijk komt dat door de invloed van alcohol.

En bij mannen dan?

Een opmerkelijke bevinding was dat de mannenhuid zich niet veel lijkt aan te trekken van gezonde voeding. Bij mannen met een gezond voedselpatroon werd namelijk geen verschil gezien in de hoeveelheid rimpels vergeleken met mannen met een ongezond voedingspatroon.  Een goede verklaring ontbreekt vooralsnog.

Shop