Geen shampoo meer?

Geen shampoo meer?

Misschien heb je het de laatste tijd ook voorbij zien komen: de trend no poo. Ofwel niet meer je haar wassen. Is dit een goed idee? 

Haren leren minder talg te maken
Er zijn mensen die shampoo hebben afgezworen. Ze gebruiken liever geen synthetische ingrediënten meer. Zij geloven dat je je haar kunt ‘leren’ minder talg te produceren door het niet meer (met normale shampoo) te wassen.    

Steeds vetter haar door wassen?

Te vaak wassen of het gebruik van een te uitdrogende shampoo zorgt er inderdaad voor dat de talgproductie omhoog gaat. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, van elke dag de haren moeten wassen. Je hoofdhuid zal overigens niet onbeperkt talg aanmaken. Als er genoeg talg op de huid aanwezig is, krijgen de kliertjes een signaal dat de productie weer kan stoppen.

Wat gebeurt er als je geen shampoo gebruikt?

Als je helemaal stopt met wassen, dan zal de talgproductie uiteindelijk wel afnemen. Maar, dat gebeurt pas als je haar al behoorlijk vet is. En hoe (snel) vet het haar wordt, hangt af van factoren als je talgklieractiviteit, leefstijl, de lengte van je haar en de manier waarop je het draagt, en het klimaat.

Kun je baking soda proberen?

Omdat de meeste mensen nu eenmaal niet graag met vet haar rondlopen, gaan er allerlei alternatieve tips rond om haren schoon te houden. Een terugkerende is wassen met baking soda. Maar ik kan je verzekeren dat dát geen verstandige keuze is. Niet alleen mist baking soda verzorgende stoffen, maar door de hoge pH-waarde gaat dit product op den duur echt je hoofdhuid irriteren. Je haar wordt dof, je hoofdhuid gaat jeuken, en er kunnen wondjes ontstaan.

Geen agressieve producten

Ik ben er net als mensen die ‘no poo’ gaan, een groot voorstander van dat je agressieve producten moet vermijden. Maar ik ben niet per definitie tegen synthetische stoffen. Er zijn milde wasstoffen die talg en vuil verwijderen, maar dan zonder de hoofdhuid te irriteren of het beschermende laagje om de haren kapot te maken. Welke dat zijn? Onthoud maar als je lauryl sulfaten bovenin de ingrediëntenlijst ziet staan, kun je het product beter laten liggen. Maar laureth sulfaten zijn juist heel fijn als wasstof in shampoos.

Hoe vaak moet je dan wassen?

Hoe vaak je je haar moet wassen is voor iedereen anders en hangt af van je hormonen, genen, manier van haarstyling en type haar. Gebruik je weinig producten en heb je een heel droge hoofdhuid, dan kan je makkelijk een paar dagen tussen de wasbeurten laten zitten. Is je haar snel vet, of wordt je haar snel vies door je beroep of sportbeoefening, dan zal je het natuurlijk vaker willen wassen.

Shop