Foute skintips die je niet moet opvolgen!

Foute skintips die je niet moet opvolgen!

Foute skintips die je niet moet opvolgen! Als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en schrijver van een eigen blog over huidverzorging lees ik natuurlijk heel veel over skincare. Regelmatig stuit ik daarbij op informatie waar ik bijna spontaan uitslag van krijg. Er circuleren nogal wat foute skintips die ongetwijfeld goedbedoeld zijn. De meest hardnekkige wil ik de komende tijd met je delen.   

Tandpasta helpt niet tegen puistjes, écht niet

Als het gaat om foute skintips die maar rond blijven zingen, dan staat deze denk ik wel bovenaan. Dit is namelijk écht een fabeltje. Tandpasta zal acneklachten juist verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten drogen alleen maar uit, maken de huid kapot en zorgen dat bacteriën nog makkelijker binnenkomen en ontstekingen veroorzaken. Waar komt die tip dan vandaan? Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die, vooral vroeger, in tandpasta’s wordt gebruikt. Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta’s bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.

Slecht plan: citroensap op pigmentvlekken 

Weleens gezocht op informatie over het bleken van sproetjes of pigmentvlekken van bijvoorbeeld de zon? Grote kans dat je eindeloos veel recepten bent tegengekomen met alweer citroen en azijn als hoofdingrediënten. Geloof me, dat is echt een slecht idee. Citroen en azijn zullen van invloed zijn op de zuurgraad van de huid. Dit kan jouw huidbewoners  – ja die hebben we, en dat is maar goed ook – flink uit balans brengen en juist puistjes en een onrustige huid veroorzaken. Maar belangrijker: wist je dat ‘bleekmiddelen’ als citroen juist voor vervelende vlekken kunnen zorgen in de zon? Je huid bleken met citroensap en dan vervolgens verder ‘oplichten’ in de zon is dan ook een dubbel zo slecht plan. 

Shop