Foute skintips die je niet moet opvolgen deel 3

Foute skintips die je niet moet opvolgen deel 3

In de laatste blogs deelde ik enkele hardnekkig ‘beautytips’ die je allesbehalve beauty bezorgen. Ook van deze skincare-adviezen word ik als onderzoeker in de cosmetische dermatologie niet vrolijk. Ook voor deze geldt dus: niet opvolgen!

Zonnebaden met olijf- of kokosolie

Er zijn heel wat tips op internet die DIY-zonnebrandcrèmes aanbevelen. Vaak bestaan ze uit alleen maar natuurlijke oliën. Sommige oliën zoals olijfolie, kokosolie of jojobaolie hebben van nature inderdaad een SPF. Maar de bescherming is echt zéér beperkt. Van kokosolie bijvoorbeeld komt de bescherming tegen uv-B overeen met een factor 7; tegen uv-A-straling doet de olie echter helemaal niets. Deze  produxcten zijn dus absoluut geen volwaardige vervanger van een zonnebrandcrème. Plantaardige oliën zijn wel geschikt om je huid te verzorgen. Maar ga er zeker niet mee zonnebaden.

Sperti tegen wallen; modegril?

Deze tip circuleert al heel wat jaartjes, vooral in de modewereld. Maar kan dit werken? De bekende zalf wordt ingezet om het genezingsproces van aambeien te bevorderen en jeuk, pijn en zwelling te verminderen. Aan die werking wordt  getwijfeld. De twee belangrijkste werkzame ingrediënten in de zalf zijn biergistextract en haaienlevertraan (squaleen). Het is niet aangetoond dat die stoffen verlichting kunnen geven bij genoemde klachten. Onderzoek waarin is aangetoond dat de ingrediënten wat kunnen doen tegen donkere kringen of zwelling onder de ogen ontbreekt ook. Bovendien bevat het product hulpstoffen die voor irritatie van de huid kunnen zorgen. Ik zeg dus: doe maar niet.

Baking soda: alleskunner, maar niet voor je huid

Baking soda is voor veel dingen goed: het kan gebruikt worden om mee te bakken, vieze geurtjes te verwijderen en het zorgt voor de bubbels in frisdrank. Dit huis-tuin-en-keukenmiddeltje wordt ook ongelooflijk vaak in skintips gebruikt. Maar passen jullie op? Dit spulletje ontregelt de zuurgraad van je huid (een beetje zoals sterke zeep dat zou doen) en kan uiteindelijk voor huidproblemen zorgen.

Shop