Do’s en don’ts bij het kiezen van een zonnebrandcrème

Do’s en don’ts bij het kiezen van een zonnebrandcrème

Nu het hoogzomer is moet er weer flink gesmeerd worden. Maar als kritische consument wil je natuurlijk wel weten welke zonnebrandcrème het beste is voor jouw huid? Ik geef je een aantal tips waardoor jij straks met de juiste fles de winkel uitloopt.

De SPF
De SPF – of Sun Protection Factor – op een zonnebrandcrème staat voor de bescherming tegen UVB-straling. Als ik je zeg dat je minstens een SPF 15 moet gebruiken zullen er waarschijnlijk al een hoop producten afvallen. Daarnaast is de bescherming tegen UVA-straling minstens zo belangrijk. Als een product ook tegen UVA-straling beschermt zal dit ook op de verpakking staan.

Geen spray
Kies altijd voor een tube of pompflacon. Met een spray bestaat het gevaar dat je te weinig crème aanbrengt. Wanneer je minder zonnebrandcrème aanbrengt dan zou moeten, ben je minder beschermd dan de SPF op de verpakking aangeeft. In een spray zitten vaak ook nanodeeltjes. Die wil je liever niet inademen en dat risico loop je wel met een spray.

Irriterende ingrediënten
Er bestaan een aantal stoffen waarvan bekend is dat ze de huid kunnen irriteren. Je kunt hierbij denken aan een hoge concentratie gedenatureerde alcohol (alcohol denat.), methylisothiazolinone, aceton, kamfer en balsam of peru. Maar er bestaan ook zogeheten ‘fototoxische’ ingrediënten: deze stoffen kunnen in combinatie met de zon ongemerkt zonschade versnellen. Vermijd daarom parfum, geurstoffen, plantextracten en oliën als citrus, lavendel, rozemarijn, bergamot en tea tree. En geloof het of niet, deze stoffen zie je vaak terug in een zonnebrandcrème…

Zonfilters
De stoffen die uiteindelijk de bescherming bieden zijn de zonfilters. Er bestaat nogal wat discussie over de veiligheid van deze ingrediënten. Zonfilters die je liever niet in je zonnebrandcrème wilt zijn oxybenzone, PABA en benzyl salicylate. Van oxybenzone is bijvoorbeeld bekend dat het makkelijk door de huid opgenomen kan worden en vervolgens in het bloed en urine terecht komt.
Veilige zonfilters zijn tinosorb S, tinosorb M, titaniumdioxide, zinkoxide, mexoryl, mexoryl SX, mexoryl XL, univul T-150, uvasorb HEB, neo heliopan AP, uvinal A-plus.

Waterproof?
De bescherming van een zonnebrandcrème loopt altijd terug na contact met water. Dit is de reden dat ‘waterproof’ niet meer vermeld mag worden op een zonproduct: de term is namelijk misleidend. Zelf bij een waterresistent product moet je na een duik in het zwembad of zee de zonnebrandcrème altijd opnieuw aanbrengen.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Verbrand, en nu?

zonnebrand

Shop