De looks van Fabienne Dobbe en de feiten en fabels van rood haar

De looks van Fabienne Dobbe en de feiten en fabels van rood haar

Naar aanleiding van de verschillende looks van Fabienne zetten we de feiten en fabels rondom rood haar eens op een rij. Want zo hadden we Fabienne nog niet gezien. Als model verander je nog wel eens van kapsel, misschien niet altijd geheel vrijwillig, maar alles voor de style en de juiste looks.

In West-Europa wonen meer roodharigen dan waar ook ter wereld

Wij kennen Fabienne al vanaf het begin en moesten toch echt twee keer kijken toen we haar op de runway zagen voor Ronald van der Kemp, wat een verschijning.

FABIENNE DOBBE FOR RONALD VAN DER KEMP COUTURE SPRING SUMMER 2018 PARIS
FABIENNE DOBBE FOR RONALD VAN DER KEMP COUTURE SPRING SUMMER 2018 PARIS

Fabienne zei eerder in meerdere interviews dat ze zich vroeger schaamde voor haar rode haar, hoe anders is dat nu! Rood haar is misschien niet altijd makkelijk, maar heeft ook z’n voordelen. Hieronder volgen wat feiten en fabels over rood haar:

Kleine groep?
Naar schatting heeft 1-2% van de wereldbevolking natuurlijk rood haar. Dat lijkt een klein aantal, maar het vertegenwoordigt een zeer trotse groep. West-Europa herbergt meer roodharigen dan waar ook ter wereld. Schotland heeft de hoogste ranglijst met een geschatte populatie van 13% roodharigen, gevolgd door Ierland met 10% en de Verenigde Staten rond de bodem af met 2%.

Fabienne Dobbe
Fabienne Dobbe

Mutaties en superkrachten
Er is één specifiek gen verantwoordelijk voor natuurlijk rood haar (ook wel het ‘ginger gene’ genoemd). Dit is de melanocortin 1-receptor, meestal afgekort tot MC1R. Met dank aan professor Jonathan Rees (Universiteit van Edinburgh in 1995) die verantwoordelijk is voor het ontdekken van dit gen wat roodharigen zo speciaal maakt.

Wist je dat roodharigen in feite een soort superhelden zijn?

Dit ‘ginger gen’ is een kleine mutatie van het MC1R-gen van chromosoom 16. Wat in feite betekent dat roodharigen een soort superhelden zijn, alleen niet als gevolg van een of andere vreemde chemische reactie. Alles wat we leuk vinden aan roodharigen komt van deze mutatie: de rode haarkleur (in verschillende tinten), een bleke huid en overal sproeten.

MC1R is een zogenaamd ‘recessief gen’ en moet worden overgedragen van zowel moeder als vader. Dit verklaart hoe een moeder en vader die beiden bruin of blond haar hebben, toch een roodharig kind kunnen krijgen.

Uit uitgebreid onderzoek door Britains DNA is gebleken dat meer dan 40% van de bevolking het gemuteerde MC1R-gen draagt ​​dat verantwoordelijk is voor rood haar. Als beide ouders het ‘ginger gene’ hebben, heb je 25% kans om er als roodharige uit te komen. En als twee roodharigen een kind krijgen, is de kans 100%.

Fabienne Dobbe
Fabienne Dobbe - Red Models Women

Van binnen zonnig
De bleke huid betekent dat roodharigen gemakkelijker verbranden bij blootstelling aan UV-stralen, maar hun bleekheid is ook een voordeel.

Roodharigen kunnen namelijk onvoldoende Vitamine D opnemen vanwege lage concentraties eumelanine in hun lichaam. Dit lijkt slecht nieuws, maar deze lagere melanine concentratie zorgt er voor dat roodharigen slim hun eigen vitamine D in hun lichaam kunnen produceren wanneer ze te maken krijgen met juist weinig licht.

Wist je dat roodharigen meer anesthesie vereisen en moeilijker te kalmeren zijn?

Pijn tolerantie
Ondanks een soort superhelden status is ook, uit onderzoek, gebleken dat roodharigen meer anesthesie vereisen en moeilijker te kalmeren zijn dan andere haarkleuren. Afhankelijk van welk onderzoek je raadpleegt, schat men dat een roodharige ongeveer 20% meer anesthesie nodig heeft om te voorkomen dat ze midden in een operatie wakker worden. Altijd handig om van te voren te weten!

Blijf bij je roots
Natuurlijk rood haar is moeilijker te verven dan andere tinten. Het houdt zijn pigment veel steviger vast dan elke andere haarkleur. Als roodharigen hun haar naar een andere kleur willen verven, moeten ze het vooraf bleken, anders pakt de nieuwe kleur niet.

Fabienne Dobbe
FABIENNE DOBBE FOR AZZARO COUTURE SPRING SUMMER 2018 PARIS

Roodharigen hebben minder haar op hun hoofd
Kijkend naar het totale aantal strengen hebben roodharigen veel minder op hun rode hoofden dan welke andere kleur dan ook. Gemiddeld hebben de vlam-harige schoonheden 90.000 strengen, in vergelijking met blondines met 110.000 en brunettes met 140.000.

Ze zijn echter ver van kaal, omdat elke streng natuurlijk rood haar veel dikker is, dus het ziet er uit alsof roodharigen juist meer haar hebben.

Roodharigen worden niet grijs
Rood haar behoudt zijn natuurlijke pigment veel langer dan andere tinten. Rood haar vervaagt gewoon met de jaren door een prachtig spectrum van verbleekt koper tot roze-blonde kleuren en vervolgens naar zilverachtig wit.

Copy cats
Dat rood haar populair is bewijst het feit dat van de vrouwen die thuis hun haar verven, 30% kiest voor rode tinten.

Denemarken gelooft dat het een eer is om een ​​roodharig kind te hebben

De mythes
Roodharigen werden vroeger verdacht heksen te zijn en de haarkleur alleen was al genoeg reden om te worden gedood. De kenmerken zoals sproeten en moedervlekken werden ook gezien als ‘tekens van de duivel’ en tekenen van satanische connecties.

Van vrolijker aard is de traditie uit Polen die stelt dat als je drie roodharigen op een rij doorgeeft, je de staatsloterij wint.

In Corsica, Frankrijk, moet je spugen en je omdraaien om ongeluk te voorkomen als je een roodharige op straat passeert.

En tot slot Denemarken gelooft dat het een eer is om een ​​roodharig kind te hebben. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Fabienne Dobbe

Shop