De 4 favoriete oliën van Dr. Jetske

De 4 favoriete oliën van Dr. Jetske

Mocht ik je met mijn vorige verhaal over plantaardige olie enthousiast gemaakt hebben en wil je een flesje aanschaffen, zorg dan dat je niet verdwaald in de enorme keuze van 1001 exotische oliën met een enorm prijskaartje. Om je te behoeden voor een veel te dure aanschaf, hier mijn 4 favoriete oliën op een rijtje. Welke ik exact gebruik is afhankelijk van mijn huidconditie.

Eén van mijn favorieten is Jojoba olie. Dit is een redelijk lichte en niet al te dure olie, die makkelijk wordt opgenomen door de huid en zeer geschikt is voor de wat vettere huid omdat het de poriën niet verstopt en sebum (talg) als het ware oplost. Maar eigenlijk is deze olie voor elk huidtype geschikt. Door de relatief hoge concentratie vitamine E en de afwezigheid van onverzadigde vetzuren kan je Jojoba olie wat langer bewaren dan de meeste oliën. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Jojoba ontstekingsremmend, bacterie dodend, en uv beschermend werkt. Wat wil je nog meer?

Als mijn huid wat droger of geïrriteerd is, dan gebruik ik graag Camellia japonica olie. Deze olie is gemaakt van de zaadjes van de groene thee plant, werkt kalmerend en ruikt neutraal.

Maar mijn absolute lievelingsolie en nog bij bijna niemand bekend is Abyssinian oil.

Deze olie bevat een aantal goede ingrediënten, voelt super zacht aan en wordt echt razendsnel opgenomen; je huid voelt dus niet plakkerig aan!

En tot slot: tea tree olie. Ik gebruik het sporadisch omdat het de huid kan irriteren en de olie alleen goed werkt als vers gemaakte oplossing. Maar als ik op mijn huid wat puistjes of onrustige plekjes spot, dan meng ik 1 deel tea tree olie met 3 delen jojoba olie en breng het op de plekjes aan. Het 4-terpinen ol uit de tea tree olie werkt goed tegen bacteriën, gisten en andere nare beesten die huidproblemen kunnen veroorzaken. Maar mijn advies: gebruik het met mate!

Wat je verder moet weten over olie

Denk eraan dat je plantaardige oliën koel moet bewaren en ze vaak maar kort houdbaar zijn (maximaal 2 jaar na productie datum). Plantaardige oliën kunnen namelijk gaan oxideren en dat is niet goed voor je huid. Je kunt dit vaak wel ruiken; producten krijgen dan een zure geur.

Ik bewaar de oliën in de koelkast en giet een kleine hoeveelheid over in een flesje. Goede zuivere oliën zijn vaak niet goedkoop, de kans is groot dat een flesje van een paar euro aangelengd is met een goedkope olie soort. Let daar op en kijk voor de zekerheid op de verpakking of het 100% zuivere olie is. Er mogen wel antioxidanten als tocopherol (vitamine E)  toegevoegd zijn, die voorkomen oxidatie van het product.

Ook is het verwerkingsproces van belang. Wil je dat er nog voldoende werkzame ingrediënten in je olie zitten kies dan bij voorkeur voor een ‘koud geperste’ olie van en zeker niet voor producten waarbij de olie verkregen is door toevoeging van oplosmiddelen (enriched oil).

Shop