Beschermt jouw product ook tegen uv-A? Zo zie je dat

Beschermt jouw product ook tegen uv-A? Zo zie je dat

De SPF staat voor het Engelse Sun Protection Factor, dat wist je vast al. Die factor zegt iets over de mate van bescherming tegen uv-B-straling. Maar net zo belangrijk is dat je product ook de uv-A-stralen uit de zon tegenhoudt. Waarom, en hoe zie je nu aan jouw flesje of dat ook zo is?

Van uv-A verbrand je niet (dus je merkt niet dat je te veel krijgt)

Uv-A-straling komt nog wat ‘verder’ in de huid dan uv-B-stralen. En wist je dat deze straling het hele jaar aanwezig is? Uv-A wordt namelijk niet helemaal tegengehouden door wolken of glas. En misschien heb je al weleens gelezen dat je dat niet snel in de gaten hebt. Een teveel aan uv-B kan zorgen voor verbranding en roodkleuren, maar door uv-A-straling verbrand je helemaal niet; je huid geeft dus geen waarschuwing wanneer je te veel hebt gehad.

De A van aging

Stel dat je je hebt ingesmeerd met een product dat alleen goed beschermt tegen uv-B, dus met een hoge SPF, en je bent verder niet verbrand, dan kun je ondertussen nog wel te veel uv-A-straling hebben opgelopen. Uv-A speelt een rol in het bruinkleuren van de huid, maar ook in huidveroudering en huidkanker. Onthoud maar: de B is van burning, de A is van aging. 

Kortom: je wilt graag een product dat beide soorten straling tegenhoudt.

Wat zie je op je product?

Hoe zie je nu op je zonnebrandcrème of deze beschermt tegen A? Er zijn verschillende logo’s en afkortingen in omloop. Zo ben je misschien wel eens de term broad spectrum tegengekomen. Een breedspectrum zonnebrandproduct beschermt eenvoudig gesteld tegen een breed spectrum van uv-stralen. Tegen uv-A- en uv-B-stralen dus.

Logo’s en andere afkortingen

Er bestaat ook een speciaal UVA-logo. En de Engelse drogisterij Boots heeft voor producten een eigen rating-systeem. Zij gebruiken een cirkel met daarin UVA en 1 tot 5 sterren. 

Verder zou je nog kunnen tegenkomen UVAPF –  dat staat voor Ultraviolet A Protection Factor – en de PA met een oplopend aantal plusjes – dit staat voor de Protection Grade of UV-A. 

Shop