Beestjes op je huid, wat doen ze?

Beestjes op je huid, wat doen ze?

Je staat er niet bij stil, en dat is misschien maar goed ook, maar op je huid leven miljoenen kleine  beestjes. Dat hoort zo, dat is ook belangrijk, maar soms geven ze problemen. Hoe gaat dat?

1. Bacteriën

Op je huid leven vele miljoenen bacteriën. Dat wist je waarschijnlijk wel. Voorbeelden van   bacteriesoorten die op de huid voorkomen zijn stafylokken en propionibacteriën. De samenstelling van de bacteriën verschilt per persoon en zelfs per stukje huid op je lichaam. Wist je dat die specifieke samenstelling ook de geur van je huid bepaalt? En dat dit bijvoorbeeld ook zorgt of muggen je lekker vinden? Wanneer de balans tussen de bacteriesoorten verstoord raakt, kunnen klachten optreden. Bij acne bijvoorbeeld is er sprake van een overgroei van de bacteriesoort P. acnes.

2. Huidmijten

Misschien heb je weleens per ongeluk een plaatje gezien van een huidmijt. Dan vindt je het vast een griezelig idee dat die ook op je huid voorkomen. Deze demodexmijten – want zo heten ze – leven in de haarzakjes en de talgklieren. En ’s nachts gaan ze soms  aan de wandel over  je huid. Onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld een verminderde afweer en beschadigde huid) kunnen de huidmijten flink in aantal toenemen en ook huidklachten geven.
Aandoeningen waarbij de demodexmijt vermoedelijk een rol speelt zijn rosacea en acneachtige ontstekingen. Gelukkig bestaan er ook medicijnen die de groei van mijten tegengaan.

3. Gisten

Net als bacteriën en mijten komen ook gisten bij iedereen op de huid voor, met name in haarzakjes die veel talg produceren zoals op de rug en in het gezicht. Ook van deze ‘bewoners’  merk je meestal niets. Maar door warmte, vochtigheid en vette huidverzorgingsproducten kan de gist meer gaan groeien en voor puistjes zorgen.
Gistpuistjes (pityrosporum folliculitis), worden vooral gezien bij jongvolwassenen. De bultjes verschijnen vooral op het voorhoofd, langs de haargrens en in de kaaklijn en nek. Ze zijn vaak wat kleiner dan ‘gewone’ puistjes, kunnen rood of kleurloos zijn en soms jeuken. De huisarts kan hiervoor een speciale crème met gistdodend middel voorschrijven.

Shop