Beeldbewerker van Victoria’s Secret vertelt hoeveel er écht gephotoshopt wordt

Beeldbewerker van Victoria’s Secret vertelt hoeveel er écht gephotoshopt wordt

Alle Victoria’s Secret-modellen zijn een lust voor het oog, maar is dat ook de realiteit?  Nee, zo verklapt een anonieme, voormalig beeldbewerker – onder de schuilnaam Sarah – aan online lifestyle magazine Refinery29.

Vóór Photoshop
Niet alleen nadat de beelden zijn geschoten maar ook tijdens de shoot wordt het beeld al gemanipuleerd, vertelt Sarah. “De modellen dragen extensions. Ik denk niet dat ik ooit bij een shoot ben geweest waarbij de modellen echt haar hadden. Vervolgens proppen ze onder meer kussentjes in de beha’s om de modellen een vol decolleté te geven. En de badkleding wordt vol genaaid met extra vulling.”

Dan de digitale bewerking
“De beha onder de bikini wordt onzichtbaar gemaakt, tepels worden uitgewist en de borsten krijgen een nog rondere vorm. Bovendien worden ze hoger op het lichaam gezet, net iets groter en perfect symmetrisch gemaakt”, vertelt de oud-medewerkster. De modellen waren goed op de hoogte van de mogelijkheden met Photoshop: sommige kwamen zonder te scheren naar de set, omdat ze “toch wisten dat het schaamhaar weggewerkt kon worden.”

Victoria's Secret

Vrouwelijkheid 2.0
Slanke modellen worden voorzien van een smallere nek om het vrouwelijke beeld te boosten. De angels worden uitgezocht op hun afgetrainde modellenlichaam en middels Photoshop worden eventuele harde vormen zachter gemaakt. Zo zien de heupen er zacht uit, zijn zichtbare ribben niet meer te zien na de retouchering en krijgt ieder model een paar mooie, ronde billen. Wie wil dat nou niet?

Vrouwen met rondingen zouden volgens Sarah niet verkopen, daarom worden zij niet gekozen om te poseren in de lingerie en badkleding. “Toen ik voor Victoria’s Secret werkte, experimenteerde het merk voortdurend met verschillende lichaamsvormen”, zegt ze. “Maar de consument kocht meer als er modellen met onrealistische proporties in campagnes stonden.”

Conclusie
Niets is wat het lijkt… Victoria’s Secret Angels zijn prachtig, maar zelfs hun lichamen worden geretoucheerd omdat het merk hun producten wil verkopen. “Merken tonen ons de wereld zoals we die willen zien”, vertelt Sarah. “En voor de consument is deze vorm van manipulatie normaal. Mensen vinden het eerder raar als het afwijkt van deze ‘norm’.”

Hoe denk jij hierover?

Lees ook: Dit Victoria’s Secret model heeft de mooiste bikini collectie ooit

Lees ook: 8 dingen die we als klein meisje wilden worden

Shop