5 redenen waarom je huid er dof uitziet – en wat je eraan kunt doen

5 redenen waarom je huid er dof uitziet – en wat je eraan kunt doen

 1. Dode huidcellen die niet loslaten

Het buitenste huidlaagje bestaat uit duizenden dode huidcellen. De meeste verliezen we automatisch, maar sommige blijven ‘plakken’. Hierdoor wordt het huidoppervlak rommelig en dat zorgt voor een doffe uitstraling. Vanaf je dertigste krijg je hier steeds meer last van.

 • Regelmatig exfoliëren, vooral nu

Gebruik regelmatig een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur. Deze stoffen zorgen dat de dode huidcellen gemakkelijker loslaten, waardoor weer een egale, frisse huid verschijnt. Gebruik liever geen scrubs.

bd56ec1adf469c0bd903b7116e801dc1

 1. Vervuiling van de lucht

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook de lucht heeft invloed op je huid. Deze is niet altijd even schoon. Uit onderzoek blijkt dat ‘vieze deeltjes’ als roet en fijnstof zelfs kunnen zorgen voor schade en versnelde huidveroudering.

 • Mild reinigen
  Zorg dat je je huid iedere avond goed reinigt. Maar doe het mild. Vermijd agressieve producten, want deze maken je huid kapot waardoor schade juist makkelijker ‘binnenwaait’. En bescherm je huid in de ochtend gerust met extra antioxidanten.
 1. Een te grote portie stress

Teveel stress is uiteindelijk ‘letterlijk’ aan het gezicht af te lezen. Stresshormoon (cortisol) heeft namelijk ook effect op de huid. De barrière kan beschadigen waardoor de huid meer vocht verliest.   Ook kunnen roodheid, irritaties en ontstekingen optreden.

 • Ontspanning en slaap

Plan ontspanning in! Ga ook niet te laat slapen. Want wist je dat het slaaphormoon (melatonine) een goede invloed heeft op je huid? Melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt en helpt de huid herstellen en beschermen.

e92151dca6b55a0a1bbf4d8660c63a1f

 1. Onvoldoende vocht

Vocht is vanaf het moment dat de verwarming aangaat het toverwoord in je beautyroutine. De lagere luchtvochtigheid in huis en de temperatuur buiten maken dat de huid sneller droog wordt en doffer oogt.

 • Hydrateren en nog eens hydrateren
  Kies nu voor een (vollere) crème, met extra hydraterende ingrediënten als hyaluronzuur en glycerine. Smeer gerust ook wat meer en vaker dan anders. Gebruik eventueel een beetje jojobaolie over je crème.
 1. Leefgewoonten

Van slechte gewoonten als roken kan je huid ook dof en grauw gaan zien. De doorbloeding van de huid neemt namelijk af. En wie denk dat een zonnebankkuurtje zorgt voor een mooie glow, zit ernaast. De straling in deze apparaten zorgt uiteindelijk juist voor een versnelde aftakeling van cellen.

 • Bescherm je huid

Stoppen met roken doet veel goeds voor je velletje. Ik raad het gebruik van zonnebanken ook  iedereen af. Genieten van het zonnetje is natuurlijk oké. Maar doe het wel beschermd.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Deze voedingstoffen maken je huid mooier

Shop