4 tekenen dat je cosmetica niet bij je past

4 tekenen dat je cosmetica niet bij je past

Zelfs de mooiste en duurste cosmeticaproducten kunnen problemen veroorzaken als ze niet bij je huidtype passen of als je ze verkeerd gebruikt. Vier waarschuwingen van je huid dat je nog eens goed moet kijken naar je skincare-regime.

1. Een uitbraak van puistjes
Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat een huid met puistjes eigenlijk een ontstoken en geïrriteerde huid is. En heel vaak is dit het gevolg van de producten die je gebruikt. Te sterke reinigers bijvoorbeeld kunnen de talgproductie flink opvoeren en de barrièrefunctie beschadigen. Hierdoor wordt het makkelijk voor bacteriën om in de huid door te dringen en jou daar flink wat ellende te bezorgen. Behandel een huid met puistjes dus als een hele gevoelige huid, vervelend genoeg is dat dit precies het tegenovergestelde is wat de meest anti-acne producten doen!

2. Uitslag en jeuk
Dit is een van de duidelijkste aanwijzingen dat je iets gebruikt dat niet goed is voor jouw huid. Irritatie en overgevoeligheid zijn trouwens bijna nooit echt het gevolg van een echte allergie waarbij je afweersysteem in opstand komt. Maar uitslag en jeuk zijn natuurlijk sowieso een reden om heel alert te zijn. Sommige producten met hoge concentraties werkzame stoffen zoals glycolzuur of vitamine C kunnen in het begin wat irritatie geven. Doe dan een stapje terug en de klachten moeten dan snel afnemen. Bij jeuk moet je altijd stoppen, dat wijst er op dat je echt niet tegen de producten kunt. Raadpleeg een dermatoloog als je ondanks het schrappen van de vermoedelijke irritatiebronnen last blijft houden van klachten.

20ebc6fcfa8574d2d74736114e60b7a8_Fotor

3. Een droog en trekkerig gevoel
Voelt je huid na gebruik van je nieuwe product meteen trekkerig en droog aan, dan is de kans groot dat de gebruikte ingrediënten te sterk zijn. Vooral schuimende cleansers en ‘frisse’ tonicjes kunnen deze problemen geven. Deze krachtige ‘ontvetters’ zijn eigenlijk voor geen enkele huid goed. Ook niet voor de (vette) huid die hier niets bij lijkt voelen. Want de (was)stoffen in deze producten plegen een aanslag op je huidbarrière en houden daarbij de verhoogde talgproductie alleen maar in stand. Gevolg: de huid blijft onrustig.

4. Je huid ziet er ineens vettig uit
Is je huid altijd rustig, maar voelt deze ineens vettig aan, dan is de kans groot dat je niet de juiste producten hebt gekozen. Misschien gebruik je wel een te ‘zware’ moisturizer of een te crèmige reiniger. Het is goed om te weten dat de normale tot vette huid echt andere ingrediënten nodig heeft dan de normale tot droge huid. De meer vette huidtypen vragen om ‘lichtere’ producten met water (aqua) bovenaan de ingrediëntenlijst.

Voor meer informatie bekijk de website van Dr. Jetske: dr-jetskeultee.nl

Lees ook: Een koortslip, juist nu?

cosmetica

Shop